Klant Story

Doorgedreven automatisering zorgt voor zeer hoog spilrendement

Nog voor dat hij er een nieuwe machine kocht, deed Mazak de ogen van Pieter Cappoen, zaakvoerder van Platteau, al open gaan. Tijdens een bezoek aan de productiefaciliteiten van de verspaningsspecialist in Japan, ontdekte hij er hoe er ook voor de productie van kleinere onderdelen en dito series een toekomst in België kan zijn. Het antwoord schuilt in doorgedreven automatisering. Zo gezegd, zo gedaan. De Integrex J-200S met RoboJob Tower en automatische klauwwissel, een primeur voor de Benelux, vormde de eerste stap in zijn meesterplan.

Lees meer

‘Investeren houdt de kostprijs laag’

Precies vier jaar nadat Doeschot in een fiberlasersnijmachine inves-teerde, is deze alweer ingeruild voor een nieuwe. Het constructie- en plaatwerkbedrijf uit Hengevelde snijdt met een van de eerste Mazak 10 kW fiberlasers in Nederland. “Wij houden ons machinepark jong, zodat we voorop blijven lopen qua technologie”, zegt Roy Doeschot, die samen met zijn broer Martijn het familiebedrijf leidt.

Lees meer

Stabiele, flexibele machines maken enkelstuksproductie mogelijk

Het kan verkeren. Wat ooit begon als een eenmanszaak gespecialiseerd in installatietechnieken, is vandaag uitgegroeid tot een toeleverancier in metaal. Maar niet zomaar de eerste de beste. Met een sterke focus op nauwkeurigheid kiest Rowil resoluut voor prototyping en kleine series waarin het zijn vakmanschap maximaal kan uitspelen. Een divers machinepark, verspaning, lassen en plaatwerk incluis, stelt ze in staat om alles in eigen beheer aan te pakken om kort op de bal te spelen. De keuze voor Mazak garandeert kwaliteit en stabiliteit.

Lees meer

Precisie in grootformaat

Precisie is één ding. Bij grote werkstukken nauwkeurigheden in het micrometerbereik en soms zelfs daaronder halen, is een extra uitdaging. VDL ETG Precision gaat die uitdaging aan en voegt er nog de factor efficiency aan toe.

Lees meer

Nieuwe vijfasser op de werkvloer zorgt voor nieuwe schwung

Ondernemen vertrekt vanuit een sterke visie. CNC Metal zet daarom in op een combinatie van technische kanjers van machines en technische kanjers aan de machine. Met de komst van de CV5-500 van Mazak, een Belgische primeur, in combinatie met de automatiserings oplossing van RoboJob, tekenen de contouren van de toekomst van het bedrijf uit Willebroek zich al duidelijk af: blijven investeren en automatiseren in functie van de noden van de klant.

Lees meer

Fiberlaser voor extra capaciteit

Eigenlijk had Ron van Gompel met Metaalindustrie Vermeulen vorig jaar een andere investering willen doen: een stuk grond kopen voor nieuwbouw en daar dan in 2022 of 2023 een nieuwe fiberlaser zetten. “De nieuwbouwplannen hebben we vanwege corona uitgesteld; de investering in de fiberlaser hebben we naar voren gehaald”, zegt de metaalondernemer uit Bladel. Met die laatste beslissing is hij maar al te blij.”

Lees meer

Forse injectie in 24/7 en digitalisering

SK Machining heeft ambitieuze groeiplannen. De toeleverancier uit Deventer investeert dit jaar fors in nieuwe 24/7 productiecellen en digitalisering. “Door deze investeringen is het mogelijk om met de huidige werknemers meer en efficiënter te produceren”, zegt directeur Steven Koster.

Lees meer

Meetsysteem geïntegreerd in automatiseringsoplossing

Een geschiedenis in elektromotoren die teruggaat tot 1907. Dat kan tellen en zegt iets over de expertise die ze daar in Wespelaar in huis hebben. Maar Elnor wil vooral vooruitkijken. De gebouwen krijgen momenteel een grondige renovatie. Een die al anticipeert op groei. En ook op de productievloer worden belangrijke innovaties doorgevoerd. De nieuwe Quick Turn 200MSY van Mazak is een uitgekiend automatiseringsvoorbeeld dat perfect past binnen de specifieke context van Elnor Motors.

Lees meer

MetaTech heeft eerste CV5-500 aangeschaft

MetaTech Metaalbewerking in Sassenheim heeft de Benelux-primeur van de eerste Mazak CV5-500, de in Europa ontwikkelde en gebouwde 5-asser. Hoewel eigenaar Paul de Ridder al snel na de introductie op de EMO 2019 de knoop doorhakte en spanen maken zijn passie is, is de metaalondernemer niet over één nacht ijs gegaan. Zoals hij elke stap weloverwegen zet. De nieuwe 5-asser past precies in de plannen die hij met MetaTech heeft.

Lees meer

Geavanceerd machinepark maakt stap naar EERSTE EIGEN PRODUCT mogelijk

Geavanceerd machinepark maakt stap naar EERSTE EIGEN PRODUCT mogelijk. Het begon allemaal met een vraag van een bekende retailer. Kunnen jullie geen pompje voor ons ontwikkelen om alcohol en alcoholgel te verdelen? Voor Dimatec het begin van een intensief traject dat voor de eerste keer leidde tot een eigen product.

Lees meer

Flexibiliteit voor soepel meebewegen met markt

Lacom heeft de tiende Mazak INTEGREX-machine in gebruik genomen. Sinds 2004 kiezen Driek Lammers en zijn team steeds vaker voor het all-in-one-concept van de Japanse machinebouwer; altijd geautomatiseerd. “We zijn door deze investeringen kwalitatief hoogwaardigere en complexere producten kunnen gaan maken, waarin de looncomponent veel lager is dan vroeger.”

Lees meer

Met investeren steeds een stapje naar boven

Met investeren moet je altijd een stap verder gaan dan er al staat. Want dan kun je als bedrijf de volgende stap maken en doorgroeien, vindt Wim Beekenkamp, directeur van Quintall. Afgelopen voorjaar heeft het metaalbedrijf in het Westland zowel in de verspaning als plaatbewerking geïnvesteerd. In de eerste plaats omdat steeds meer klanten uit voornamelijk de tuinbouwindustrie een one-stopshop toeleverancier zoeken en ze de lat qua kwaliteit hoger leggen. Daarnaast kan Quintall met onder andere de nieuwe fiber lasersnijmachine de positie uitbreiden naar nieuwe markten.

Lees meer

KWALITEIT TROEF, OOK IN ONBEMANDE SHIFTS

Kwaliteit leveren. Het is waar Perdaen-D’Hooghe uit Sint-Niklaas en bij uitbreiding zijn team van 32 medewerkers van doordrongen zijn. Door de lat telkens weer hoog te leggen, slaagde het bedrijf erin om op drie generaties uit te groeien van lokale trappenbouwer tot internationaal gerenommeerde machinebouwer. Daar hoort ook een state-of-the-art machinepark bij. Yamazaki Mazak speelt daarin een hoofdrol. Dankzij de twee recente toevoegingen, een Versatech en een Vortex, kan het repetitieve werk nu volautomatisch gebeuren, met dezelfde kwaliteitsstandaard.

Lees meer

Verspanen is een logistiek proces

Bij MCM in het Brabantse Liessel staan korte doorlooptijden en hoge leverbetrouwbaarheid voorop. Dat realiseert directeur-eigenaar Pim van de Mortel met zijn team door verspaning te zien als een logistiek proces. Multitasking machines, zoals de INTEGREX i-500 sluiten daar naadloos op aan.

Lees meer

Hightech lasersnijden van zaagbladen

De oplossing die Kinkelder Metal Solutions samen met Mazak heeft gebouwd voor het geautomatiseerd lasersnijden van zaagbladen, is eigenlijk een schoolvoorbeeld van smart industry te noemen. Nagenoeg het volledige proces verloopt automatisch. Eén laseroperator zorgt dat 24 uur per dag de zaagbladen in kleine series worden lasergesneden, gecontroleerd en gesorteerd. Volautomatisch, inclusief de werkvoorbereiding.

Lees meer

Onbemand zonder robot

Hoewel Timmermans Verspaningstechniek werkstukken van 20 gram tot 40 ton verspaant, ligt de nadruk op grote, vaak eenmalige componenten. Ook die kun je onbemand bewerken, zegt directeur Arjan Timmermans. “Het vraagt wel een andere mindset en aanpak.”

Lees meer

Vooroplopen met technologie

Bart van der Zande, eigenaar van Zantech in Oss, kocht in 2009 zijn eerste fiber lasersnijmachine en sinds kort staat er de derde generatie van deze buislaser, de Mazak Fabri Gear MK III. Qua technologie wilde hij altijd al graag vooroplopen. Lees hier het hele artikel.

Lees meer

Groot frezen en draaien in één opspanning

In heel Europa staan maar drie machines van het type INTEGREX e-670HS met 4 meter tussen de centers. Eén ervan staat bij Machinefabriek Heerbaart in Hengelo! Lees snel het hele artikel.

Lees meer

CNC-vakman wordt een procesdenker

Twan Bussers van Jansen Machining Technology geeft aan dat hij stilaan een verandering ziet in de manier van werken én de machines waarop precisiecomponenten verspaand worden.

Lees meer

Scholieren met Mazak-machines aan de slag!

Bij bijna alle bedrijven in de regio West-Brabant zie je Mazak-machines, zegt Martien Kats, hoofd Opleidingen bij Vakopleiding Metaal. Om als opleidingsinstituut aantrekkelijker te worden voor nieuwe doelgroepen en in te spelen op de groeiende vraag is er geïnvesteerd in moderne verspaningstechnologie. Benieuwd om welke machines het gaat? Lees dan hier het hele artikel.

Lees meer

OPTIPLEX NEXUS 3015 FIBER verdubbelt snijcapaciteit

Na zes jaar trouwe dienst was de al uit 2003 daterende CO2-lasersnijmachine bij Vecomach aan vervanging toe. Hoewel eigenaar Mart Verbruggen nog eventjes naar de nieuwe generatie CO2-lasersnijmachines heeft gekeken, stond de fiberlaser eigenlijk vanaf het begin bovenaan zijn lijstje. En dat blijkt in de praktijk goed uit te pakken! Nieuwsgierig geworden? Lees dan het hele artikel.

Lees meer

Van CNC-frezers naar procesoperators

Wila in Lochem zet dertig Mazak horizontale bewerkingscentra in voor de productie van kantpersgereedschappen. Achttien HCN-6800-II machines frezen er elk tussen de 7000 en 8000 uren per jaar gereedschappen. Vijf machines staan in een FMS, één standalone voor specialistische bewerkingen. De overige twaalf machines staan twee aan twee in zes volledig geautomatiseerde productiecellen. Wila gaat dit concept kopiëren in de nieuwe fabriek in China. De productie daar zal aangestuurd worden vanuit Lochem. Quasi volledig geautomatiseerd.

Lees meer

UP-TO-DATE machinepark geeft vertrouwen aan klanten

Toelevering is een harde business, waar de seriegroottes dalen en de complexiteit van de stukken toeneemt. Toch slaagt MGC Subcontracting, onderdeel van de Matthys Group, er in om elk jaar met ongeveer 10% te groeien. In deze felbevochten markt onderscheidt het bedrijf zich door in te zetten op een up-to-date machinepark. Op die manier kan het zijn rendabiliteit verzekeren en tegelijk aan een brede waaier van vragen van klanten tegemoet komen. Het kan daarbij rekenen op Yamazaki Mazak als betrouwbare partner.

Lees meer

Mazak Integrex vergroot slagkracht on demand levering D&D Kunststofbewerking

Kunststof is doorgedrongen tot het hart van machines in de halfgeleider- medische- én andere hightech industrieën. Met deze opmars zijn eveneens de eisen aan kunststof frees- en draaidelen opgeschroefd. Nauwkeurigheden van een honderdste zijn meer standaard dan uitzondering.

Lees meer

Compacte MAZAK draaimachine helpt draaierij Bitter de levertijden te verkorten! Sneller in één opspanning..

De Y-as van de kleine Mazak QT-COMPACT draaimachine heeft een behoorlijke invloed op de doorlooptijd bij draaierij C. Bitter in Almere. Het metaalbedrijf werkt draaidelen, waaraan ook een freesbewerking zit, tegenwoordig in één opspanning helemaal af. Dat vergt wel de bereidheid om te investeren in de extra tooling. Maar als je zo’n machine koopt, moet je die ook gebruiken waarvoor die bedoeld is, klinkt het bij de jongste generatie Bitter.

Lees meer

Red Point Alloys stelt hele bedrijf in op korte levertijden van afsluiters

Red Point Alloys heeft maar één machinemerk in huis: Mazak! Dat is een bewuste keuze. Want de specialist in afsluiters, voor onder andere de offshore en petrochemische industrie, leeft van de snelle levering.

Lees meer

Metaco verhoogd snelheid met factor drie door de Optiplex3015 met EMC

Metaco, zusterbedrijf van Elaut, wereldleider in de productie van amusementstechnolgie, verbeterd zijn snelheid van snijden met een factor drie dankzij de Optiplex 3015II met FMS systeem. De keuze van de laser is gebaseerd op snelheid en kwaliteit.

Lees meer

Perdaen-D'Hooghe, efficient produceren met de nieuwe Vortex i-800V/8 met PMC

Een multitasking machine type Vortex i-800V/8 met palletech zorgt ervoor dat Perdaen zijn doorlooptijd veel efficienter kan beheren. Het 'easy-programming' met de Smooth sturing heeft bijgedragen tot een hogere rentabiliteit binnen de firma.

Lees meer

Mazak joins Nuclear AMRC as Tier One Member

Yamazaki Mazak has joined the Nuclear Advanced Manufacturing Research Centre (Nuclear AMRC) as a Tier One member and is providing an ORBITEC 20 machine tool for the Centre’s state-of-the-art research centre. The membership, which includes representation on the Board, will enable Mazak to make a major contribution to the Nuclear AMRC’s machining research and development capabilities, in particular the development of new machining practices and processes for the production of large and complex components, typically used in the power generation and oil and gas sectors. The Nuclear AMRC is led by the University of Sheffield with support from the University of Manchester, and has partnerships with a number of leading suppliers to the power generation sector including Rolls-Royce, Areva, Westinghouse, Sheffield Forgemasters and Tata Steel.

Lees meer