Klant Story

Technisch alle maakdelen zelf kunnen maken

Dagelijks eten miljoenen mensen brood, croissants, gebakjes, pizza’s en andere deegproducten, verwerkt op Nederlandse machines. Rademaker in Culemborg levert over de hele wereld productielijnen aan industriële bakkerijen. Om kwaliteit en service te waarborgen, wil het familiebedrijf technisch alle maakdelen in eigen huis kunnen produceren. Een up-to-date machinepark is hiervoor een voorwaarde.

Lees meer

Machinepark verzekert kwaliteit en betrouwbaarheid

Driemaal is scheepsrecht. In het geval van Algemene Metaalbewerking Vanhee uit Moorsele is het een perfect functionerende drietand. De drie broers Vanhee – Bjorn, Gregory en Roderik – verdelen de taken op de werkvloer om voor klanten draai- en freeswerk van de bovenste plank af te leveren. Met de keuze voor Mazak gaan ze voor kwaliteit en betrouwbaarheid. “Onze vader heeft ooit een ander merk geprobeerd, hij heeft er bijna een hartaanval aan overgehouden. Nooit meer.”

Lees meer

Multitaskers helpen stijging kosten te compenseren - HEERBAART

Producten die Machinefabriek Heerbaart freest en draait, vinden hun weg tot ver buiten Nederland. Grote olie- en gasbedrijven overal ter wereld hebben afsluiters, kleppen, filters en andere onderdelen van gecertificeerde materialen nodig. Bij hen staat de Hengelose machinefabriek op de lijst met geautoriseerde suppliers.

Lees meer

Autonome verspaning met Mazak en partners - RODIN

In het Noord-Hollandse Opmeer draait sinds kort de autonome verspaningsfabriek van Rodin machining. De oprichters willen dezelfde stap maken die de plaatbewerking jaren geleden al heeft gemaakt: klanten plaatsen orders via een webportal en krijgen direct de prijs te zien. Het productieproces verloopt vergaand geautomatiseerd.

Lees meer

Sneller, beter, duurzamer: nieuwe lasersnijmachine scoort

Bij Het Veer houden ze ervan om alles zoveel mogelijk onder één dak te produceren en aldus de volledige productieketen rond middenspanning als één geïntegreerd verhaal te brengen. Femaco neemt binnen de groep de plaatbewerking voor zijn rekening. Het rekent daarvoor al 35 jaar op de snijtechnologie van Mazak. Voor het eerst proeven ze daar nu van de snelheid van een fiberlaserbron, waardoor één machine nu het werk van twee kan doen.

Lees meer

Invic Metaaltechniek

Van Doore wist toen al: software is het belangrijkste criterium voor de keuze van de nieuwe lasersnijmachine. “Software wordt steeds belangrijker om snel en marktconform te kunnen leveren. We wilden daarom al langer andere software gebruiken, wat met de vorige lasersnijmachine niet ging. Via Mazak zijn we met Radan in contact gekomen en toen was de keuze snel gemaakt.” Inmiddels staat bij Invic Metaaltechniek een nieuwe Mazak Optiplex 3015 fiberlaser met 6 kW vermogen. De lasersnijmachine wordt aangestuurd vanuit Radan, waarin niet alleen de snijprogramma’s worden gemaakt maar ook de orders gepland. “We hebben de Mazak-lasersnijder op meerdere plekken gezien en werden steeds enthousiaster over hoe de besturing in elkaar steekt en hoe je de machine vanuit Radan aanstuurt.”

Lees meer

Zolang mogelijk zo betrouwbaar mogelijk verspanen

Zolang mogelijk zo betrouwbaar mogelijk verspanen Gereedschapsmakerij Jaro levert al bijna twintig jaar fijnmechaniek met de hoogste afwerkingskwaliteit vanuit Hechtel-Eksel. Door te investeren in vijfassers wil het die belofte blijven waarmaken voor klanten. De nieuwe vijfassige C600 van Mazak kreeg er bovendien in december een automatiseringsoplossing van BMO bij. “We zouden ze nu al niet meer kunnen missen”, klinkt het bij Jaro.

Lees meer

Zwitsers zakmes - Metaaldraaierij De Koning

Series worden kleiner. Dat merkt Danilo de Koning van Metaaldraaierij De Koning al langer. Orders gaan van tienduizenden stuks naar duizenden. “We hebben wel 30% meer productieorders dan voorheen”, zegt de metaalondernemer uit Heerjansdam, onder de rook van Rotterdam. Tegelijkertijd is de complexiteit van het werk omhoog gegaan. De waarde die de metaaldraaierij toevoegt, neemt toe.

Lees meer

Just-in-time dankzij slim automatiseren

Het bewerken van grotere werk­ stukken biedt Jansen Machining Technology de kans om het groei­tempo van de laatste jaren vol te houden. Maar alleen als de stukken, tot een kubus van 800 mm, geau­ tomatiseerd bewerkt worden, met behoud van tlexibiliteit. Daarvoor heeft de precisieverspaner gein­vesteerd in een geautomatiseerde productiecel met in het hart een Mazak lntegrex i-630V/6.

Lees meer

Nieuw ondernemen bij DelwiGroenink

Vijf jaar geleden heeft DelwiGroenink het roer omgegooid. Het principe ‘schoenmaker blijf bij je leest’ heeft plaatsgemaakt voor de slogan ‘alles onder één dak’. Aan de engineering-, draai/frees- en plaatwerkafdelingen, de lasserij met diverse robots en de assemblage van complete modules en systemen, is poedercoaten toegevoegd. “Dat werkt als een magneet; alles kunnen maken is gaaf”, zegt algemeen directeur Johan Delfsma.

Lees meer

Vermo legt de lat telkens hoger

Precies twintig jaar geleden kwam de eerste CNC-machine binnen bij Vermo. Nu staan er meerdere moderne CNC-machines, waarvan zelfs twee geautomatiseerd. De focus ligt op enkelstuks en kleine batches complexe componenten frezen en draaien in materialen zoals alumi- nium, RVS, super Duplex en Inco- nel 718. Componenten met hoge nauwkeurigheden en qua reinheid dikwijls Grade 2 niveau. “We gaan nu de stap maken naar Grade 1 verspanen”, zegt Chiel Verbunt, die samen met zijn vader en oom het familiebedrijf leidt.

Lees meer

Complexiteit van constructies vraagt om meer mogelijkheden in vijfassig

Kwaliteit, mogelijkheden en service Om de grenzen van zijn kunnen ook altijd weer te verleggen, investeert Aelbrecht Maes fors in nieuwe machines. “Om mee te zijn met alle productietrends”, verduidelijkt Maes. Dat geldt zeker voor de verspaningsafdeling, die de voorbije jaren een grondige make-over kreeg. “We zagen een trend naar meer draai- en freeswerk in de totaalconstructies die we afleveren. Vroeger werd het merendeel van dat werk uitbesteed. Door te investeren in mensen en machines kunnen we dat nu al enkele jaren in-huis uitvoeren. De winst aan flexibiliteit voor ons en onze klanten was daarbij de belangrijk-ste beweegreden.”

Lees meer

Starter kiest bewust voor Mazak CNC-draaimachines

De allereerste machine die je als machinefabriek koopt, is van cruciaal belang. Daarmee moet je immers het geld verdienen voor een tweede machine. Je mag dus geen foute keuze maken. Edwin Heijmans van VTB Verspanings Techniek Brabant had goede redenen voor zijn keuze drie jaar geleden. En die gelden bij de investering in de tweede CNC-draaimachine nog net zo.

Lees meer

OOG VOOR PRECISIE IN METAAL EN KUNSTSTOF

Ruwe diamanten genoeg in België. Diametal is er zo één van, een bedrijf dat met zijn oog voor precisie het verschil maakt in het fijn-mechanische werk. Met veel knowhow over de maakbaarheid van stukken, maar ook een machinepark dat zodanig is uitgebouwd dat klanten bijzonder veel mogelijkheden krijgen. Voor al het draaiwerk kijkt Diametal naar Mazak. De nauwkeurigheid van de machines, de gebruiksvriendelijke sturing en de uitstekende technische ondersteuning blijken telkens doorslaggevend.

Lees meer

Productie tandwielen: van vier naar één machine

Met de Integrex Auto Gear-versie voegt Mazak een nieuwe dimensie toe aan het begrip compleetbewer-ken: vertandingen frezen. Dat sluit aan op de strategie van Optibelt Walk, dat de productie van tand-wielen wil automatiseren. Waar tot voor kort vier machines voor nodig waren, gebeurt dat nu op één. Dat betekent méér efficiency én hogere kwaliteit.

Lees meer

PRECISIEWERK VAN DE BOVENSTE PLANK

De naam Capaul staat al decennialang synoniem met precisiewerk van de bovenste plank. Niet alleen in de brede regio rond Eupen, met zijn oog voor kwaliteit reikt het speelveld van deze specialist in precisiemechanica veel verder dan de Belgische grenzen. Twee elemen-ten spelen een sleutelrol in dit succesverhaal. Het kennisniveau en de ervaring van zijn operatoren en de kwaliteit en betrouwbaarheid van machines. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de werkvloer oranje kleurt.

Lees meer

Lasersnijden met 10 kW vergt robuuste machine

Met de Mazak Optiplex 10 kW lasersnijder is Scheuter Barneveld qua technologie weer helemaal up-to-date. Vooral bij het snijden van kleinere series levert de nieuwe machine veel tijdwinst op. De snelheidswinst is vergeleken met de oude CO2-machine wel dusdanig, dat je de logistiek rond de machinem goed moet inrichten om optimaal van dit verschil te profiteren, zeggen Roel en Gert Scheuter.

Lees meer

Burg Metaal investeert in slim automatiseren

Als je in een regio werkt waar wei-nig jongeren voor metaalbewerking kiezen, moet je slim automatiseren. Automatisering gaat absoluut een grote rol spelen, verwacht Peter van Burg van Burg Metaal. Door te au-tomatiseren, kan de toeleverancier nu ook klanten met grotere series bedienen. “Voor 10.000 stuks hoef je niet naar China te gaan.”

Lees meer

Doorgedreven automatisering zorgt voor zeer hoog spilrendement

Nog voor dat hij er een nieuwe machine kocht, deed Mazak de ogen van Pieter Cappoen, zaakvoerder van Platteau, al open gaan. Tijdens een bezoek aan de productiefaciliteiten van de verspaningsspecialist in Japan, ontdekte hij er hoe er ook voor de productie van kleinere onderdelen en dito series een toekomst in België kan zijn. Het antwoord schuilt in doorgedreven automatisering. Zo gezegd, zo gedaan. De Integrex J-200S met RoboJob Tower en automatische klauwwissel, een primeur voor de Benelux, vormde de eerste stap in zijn meesterplan.

Lees meer

‘Investeren houdt de kostprijs laag’

Precies vier jaar nadat Doeschot in een fiberlasersnijmachine inves-teerde, is deze alweer ingeruild voor een nieuwe. Het constructie- en plaatwerkbedrijf uit Hengevelde snijdt met een van de eerste Mazak 10 kW fiberlasers in Nederland. “Wij houden ons machinepark jong, zodat we voorop blijven lopen qua technologie”, zegt Roy Doeschot, die samen met zijn broer Martijn het familiebedrijf leidt.

Lees meer

Stabiele, flexibele machines maken enkelstuksproductie mogelijk

Het kan verkeren. Wat ooit begon als een eenmanszaak gespecialiseerd in installatietechnieken, is vandaag uitgegroeid tot een toeleverancier in metaal. Maar niet zomaar de eerste de beste. Met een sterke focus op nauwkeurigheid kiest Rowil resoluut voor prototyping en kleine series waarin het zijn vakmanschap maximaal kan uitspelen. Een divers machinepark, verspaning, lassen en plaatwerk incluis, stelt ze in staat om alles in eigen beheer aan te pakken om kort op de bal te spelen. De keuze voor Mazak garandeert kwaliteit en stabiliteit.

Lees meer

Precisie in grootformaat

Precisie is één ding. Bij grote werkstukken nauwkeurigheden in het micrometerbereik en soms zelfs daaronder halen, is een extra uitdaging. VDL ETG Precision gaat die uitdaging aan en voegt er nog de factor efficiency aan toe.

Lees meer

Nieuwe vijfasser op de werkvloer zorgt voor nieuwe schwung

Ondernemen vertrekt vanuit een sterke visie. CNC Metal zet daarom in op een combinatie van technische kanjers van machines en technische kanjers aan de machine. Met de komst van de CV5-500 van Mazak, een Belgische primeur, in combinatie met de automatiserings oplossing van RoboJob, tekenen de contouren van de toekomst van het bedrijf uit Willebroek zich al duidelijk af: blijven investeren en automatiseren in functie van de noden van de klant.

Lees meer

Fiberlaser voor extra capaciteit

Eigenlijk had Ron van Gompel met Metaalindustrie Vermeulen vorig jaar een andere investering willen doen: een stuk grond kopen voor nieuwbouw en daar dan in 2022 of 2023 een nieuwe fiberlaser zetten. “De nieuwbouwplannen hebben we vanwege corona uitgesteld; de investering in de fiberlaser hebben we naar voren gehaald”, zegt de metaalondernemer uit Bladel. Met die laatste beslissing is hij maar al te blij.”

Lees meer

Forse injectie in 24/7 en digitalisering

SK Machining heeft ambitieuze groeiplannen. De toeleverancier uit Deventer investeert dit jaar fors in nieuwe 24/7 productiecellen en digitalisering. “Door deze investeringen is het mogelijk om met de huidige werknemers meer en efficiënter te produceren”, zegt directeur Steven Koster.

Lees meer

Meetsysteem geïntegreerd in automatiseringsoplossing

Een geschiedenis in elektromotoren die teruggaat tot 1907. Dat kan tellen en zegt iets over de expertise die ze daar in Wespelaar in huis hebben. Maar Elnor wil vooral vooruitkijken. De gebouwen krijgen momenteel een grondige renovatie. Een die al anticipeert op groei. En ook op de productievloer worden belangrijke innovaties doorgevoerd. De nieuwe Quick Turn 200MSY van Mazak is een uitgekiend automatiseringsvoorbeeld dat perfect past binnen de specifieke context van Elnor Motors.

Lees meer

MetaTech heeft eerste CV5-500 aangeschaft

MetaTech Metaalbewerking in Sassenheim heeft de Benelux-primeur van de eerste Mazak CV5-500, de in Europa ontwikkelde en gebouwde 5-asser. Hoewel eigenaar Paul de Ridder al snel na de introductie op de EMO 2019 de knoop doorhakte en spanen maken zijn passie is, is de metaalondernemer niet over één nacht ijs gegaan. Zoals hij elke stap weloverwegen zet. De nieuwe 5-asser past precies in de plannen die hij met MetaTech heeft.

Lees meer

Geavanceerd machinepark maakt stap naar EERSTE EIGEN PRODUCT mogelijk

Geavanceerd machinepark maakt stap naar EERSTE EIGEN PRODUCT mogelijk. Het begon allemaal met een vraag van een bekende retailer. Kunnen jullie geen pompje voor ons ontwikkelen om alcohol en alcoholgel te verdelen? Voor Dimatec het begin van een intensief traject dat voor de eerste keer leidde tot een eigen product.

Lees meer

Flexibiliteit voor soepel meebewegen met markt

Lacom heeft de tiende Mazak INTEGREX-machine in gebruik genomen. Sinds 2004 kiezen Driek Lammers en zijn team steeds vaker voor het all-in-one-concept van de Japanse machinebouwer; altijd geautomatiseerd. “We zijn door deze investeringen kwalitatief hoogwaardigere en complexere producten kunnen gaan maken, waarin de looncomponent veel lager is dan vroeger.”

Lees meer

Met investeren steeds een stapje naar boven

Met investeren moet je altijd een stap verder gaan dan er al staat. Want dan kun je als bedrijf de volgende stap maken en doorgroeien, vindt Wim Beekenkamp, directeur van Quintall. Afgelopen voorjaar heeft het metaalbedrijf in het Westland zowel in de verspaning als plaatbewerking geïnvesteerd. In de eerste plaats omdat steeds meer klanten uit voornamelijk de tuinbouwindustrie een one-stopshop toeleverancier zoeken en ze de lat qua kwaliteit hoger leggen. Daarnaast kan Quintall met onder andere de nieuwe fiber lasersnijmachine de positie uitbreiden naar nieuwe markten.

Lees meer

KWALITEIT TROEF, OOK IN ONBEMANDE SHIFTS

Kwaliteit leveren. Het is waar Perdaen-D’Hooghe uit Sint-Niklaas en bij uitbreiding zijn team van 32 medewerkers van doordrongen zijn. Door de lat telkens weer hoog te leggen, slaagde het bedrijf erin om op drie generaties uit te groeien van lokale trappenbouwer tot internationaal gerenommeerde machinebouwer. Daar hoort ook een state-of-the-art machinepark bij. Yamazaki Mazak speelt daarin een hoofdrol. Dankzij de twee recente toevoegingen, een Versatech en een Vortex, kan het repetitieve werk nu volautomatisch gebeuren, met dezelfde kwaliteitsstandaard.

Lees meer

Verspanen is een logistiek proces

Bij MCM in het Brabantse Liessel staan korte doorlooptijden en hoge leverbetrouwbaarheid voorop. Dat realiseert directeur-eigenaar Pim van de Mortel met zijn team door verspaning te zien als een logistiek proces. Multitasking machines, zoals de INTEGREX i-500 sluiten daar naadloos op aan.

Lees meer

Hightech lasersnijden van zaagbladen

De oplossing die Kinkelder Metal Solutions samen met Mazak heeft gebouwd voor het geautomatiseerd lasersnijden van zaagbladen, is eigenlijk een schoolvoorbeeld van smart industry te noemen. Nagenoeg het volledige proces verloopt automatisch. Eén laseroperator zorgt dat 24 uur per dag de zaagbladen in kleine series worden lasergesneden, gecontroleerd en gesorteerd. Volautomatisch, inclusief de werkvoorbereiding.

Lees meer

Onbemand zonder robot

Hoewel Timmermans Verspaningstechniek werkstukken van 20 gram tot 40 ton verspaant, ligt de nadruk op grote, vaak eenmalige componenten. Ook die kun je onbemand bewerken, zegt directeur Arjan Timmermans. “Het vraagt wel een andere mindset en aanpak.”

Lees meer

Vooroplopen met technologie

Bart van der Zande, eigenaar van Zantech in Oss, kocht in 2009 zijn eerste fiber lasersnijmachine en sinds kort staat er de derde generatie van deze buislaser, de Mazak Fabri Gear MK III. Qua technologie wilde hij altijd al graag vooroplopen. Lees hier het hele artikel.

Lees meer

Groot frezen en draaien in één opspanning

In heel Europa staan maar drie machines van het type INTEGREX e-670HS met 4 meter tussen de centers. Eén ervan staat bij Machinefabriek Heerbaart in Hengelo! Lees snel het hele artikel.

Lees meer

CNC-vakman wordt een procesdenker

Twan Bussers van Jansen Machining Technology geeft aan dat hij stilaan een verandering ziet in de manier van werken én de machines waarop precisiecomponenten verspaand worden.

Lees meer

Scholieren met Mazak-machines aan de slag!

Bij bijna alle bedrijven in de regio West-Brabant zie je Mazak-machines, zegt Martien Kats, hoofd Opleidingen bij Vakopleiding Metaal. Om als opleidingsinstituut aantrekkelijker te worden voor nieuwe doelgroepen en in te spelen op de groeiende vraag is er geïnvesteerd in moderne verspaningstechnologie. Benieuwd om welke machines het gaat? Lees dan hier het hele artikel.

Lees meer

OPTIPLEX NEXUS 3015 FIBER verdubbelt snijcapaciteit

Na zes jaar trouwe dienst was de al uit 2003 daterende CO2-lasersnijmachine bij Vecomach aan vervanging toe. Hoewel eigenaar Mart Verbruggen nog eventjes naar de nieuwe generatie CO2-lasersnijmachines heeft gekeken, stond de fiberlaser eigenlijk vanaf het begin bovenaan zijn lijstje. En dat blijkt in de praktijk goed uit te pakken! Nieuwsgierig geworden? Lees dan het hele artikel.

Lees meer

Van CNC-frezers naar procesoperators

Wila in Lochem zet dertig Mazak horizontale bewerkingscentra in voor de productie van kantpersgereedschappen. Achttien HCN-6800-II machines frezen er elk tussen de 7000 en 8000 uren per jaar gereedschappen. Vijf machines staan in een FMS, één standalone voor specialistische bewerkingen. De overige twaalf machines staan twee aan twee in zes volledig geautomatiseerde productiecellen. Wila gaat dit concept kopiëren in de nieuwe fabriek in China. De productie daar zal aangestuurd worden vanuit Lochem. Quasi volledig geautomatiseerd.

Lees meer

UP-TO-DATE machinepark geeft vertrouwen aan klanten

Toelevering is een harde business, waar de seriegroottes dalen en de complexiteit van de stukken toeneemt. Toch slaagt MGC Subcontracting, onderdeel van de Matthys Group, er in om elk jaar met ongeveer 10% te groeien. In deze felbevochten markt onderscheidt het bedrijf zich door in te zetten op een up-to-date machinepark. Op die manier kan het zijn rendabiliteit verzekeren en tegelijk aan een brede waaier van vragen van klanten tegemoet komen. Het kan daarbij rekenen op Yamazaki Mazak als betrouwbare partner.

Lees meer

Mazak Integrex vergroot slagkracht on demand levering D&D Kunststofbewerking

Kunststof is doorgedrongen tot het hart van machines in de halfgeleider- medische- én andere hightech industrieën. Met deze opmars zijn eveneens de eisen aan kunststof frees- en draaidelen opgeschroefd. Nauwkeurigheden van een honderdste zijn meer standaard dan uitzondering.

Lees meer

Compacte MAZAK draaimachine helpt draaierij Bitter de levertijden te verkorten! Sneller in één opspanning..

De Y-as van de kleine Mazak QT-COMPACT draaimachine heeft een behoorlijke invloed op de doorlooptijd bij draaierij C. Bitter in Almere. Het metaalbedrijf werkt draaidelen, waaraan ook een freesbewerking zit, tegenwoordig in één opspanning helemaal af. Dat vergt wel de bereidheid om te investeren in de extra tooling. Maar als je zo’n machine koopt, moet je die ook gebruiken waarvoor die bedoeld is, klinkt het bij de jongste generatie Bitter.

Lees meer

Red Point Alloys stelt hele bedrijf in op korte levertijden van afsluiters

Red Point Alloys heeft maar één machinemerk in huis: Mazak! Dat is een bewuste keuze. Want de specialist in afsluiters, voor onder andere de offshore en petrochemische industrie, leeft van de snelle levering.

Lees meer

Metaco verhoogd snelheid met factor drie door de Optiplex3015 met EMC

Metaco, zusterbedrijf van Elaut, wereldleider in de productie van amusementstechnolgie, verbeterd zijn snelheid van snijden met een factor drie dankzij de Optiplex 3015II met FMS systeem. De keuze van de laser is gebaseerd op snelheid en kwaliteit.

Lees meer

Perdaen-D'Hooghe, efficient produceren met de nieuwe Vortex i-800V/8 met PMC

Een multitasking machine type Vortex i-800V/8 met palletech zorgt ervoor dat Perdaen zijn doorlooptijd veel efficienter kan beheren. Het 'easy-programming' met de Smooth sturing heeft bijgedragen tot een hogere rentabiliteit binnen de firma.

Lees meer

Mazak joins Nuclear AMRC as Tier One Member

Yamazaki Mazak has joined the Nuclear Advanced Manufacturing Research Centre (Nuclear AMRC) as a Tier One member and is providing an ORBITEC 20 machine tool for the Centre’s state-of-the-art research centre. The membership, which includes representation on the Board, will enable Mazak to make a major contribution to the Nuclear AMRC’s machining research and development capabilities, in particular the development of new machining practices and processes for the production of large and complex components, typically used in the power generation and oil and gas sectors. The Nuclear AMRC is led by the University of Sheffield with support from the University of Manchester, and has partnerships with a number of leading suppliers to the power generation sector including Rolls-Royce, Areva, Westinghouse, Sheffield Forgemasters and Tata Steel.

Lees meer