Oplossingen voor bewerkingen voor de maritieme sector

Het aanbod van de verschillende onderdelen die nodig zijn voor de scheepvaart stelt hoge eisen aan de leveranciers. We onderzoeken de bewerkingsuitdagingen waarmee de leveranciers geconfronteerd worden en bieden oplossingen.

De maritieme sector is buitengewoon divers en omvat alles van scheepsbouw en reparatie tot zeilen. De vereiste componenten bestaan uit een breed gamma en zijn gemaakt van een grote verscheidenheid van metalen zoals aluminium, kobalt, roestvrij staal, titanium en brons.

CNC-bedrijven hebben gereageerd op de eisen van de sector door te blijven investeren in nieuwe technologieën om hun capaciteiten, productiviteit en de kwaliteit van de onderdelen te verbeteren. Multi-Tasking machines kunnen het aantal operatoren, set-ups en het verplaatsen van grote onderdelen in een machinepark verminderen, waardoor de kwaliteit van het afgewerkte product verbeterd wordt. Hierdoor stonden zij hoog op de prioriteitenlijst van de sector.

WERKSTUKKEN MET GROTE DIAMETER

Werkstukken met grote diameter

De Integrex e-H serie van Multi-Tasking machines zijn ideaal voor zware werkstukken met een as met grote diameter, zoals voor het bewerken van een pen voor een ophaalbare kiel. Met de INTEGREX kunnen alle operaties voltooid worden in één enkele set-up, met inbegrip van draaien, frezen, kotteren en boren, zonder dat het onderdeel naar een andere machine verplaatst dient te worden om secundaire taken uit te voeren.

De e-420H heeft een uitzonderlijk groot werkbereik met een maximale zwaaidiameter van 670 mm, wat het mogelijk maakt om grote onderdelen te verspanen. Dit formaat van werkbereik en het Multi-Tasking vermogen worden aangevuld door een krachtige 4.000 rpm hoofdspil en 12.000 rpm freesspil, die in staat zijn grote hoeveelheden metaal te verwijderen, met behoud van buitengewone productiviteit. De mogelijkheid om onderdelen met een grote diameter te bewerken, zoals tandwielen, is van cruciaal belang in de scheepvaart. De VTC-800/30SLR is een 'vertical travelling column' bewerkingscentrum, uitgerust met een grote 1.000 mm diameter geïntegreerde draaitafel en B-as, om een volledige 5-assige capaciteit aan te bieden gecombineerd met een hoofdspil van Mazak met hoge performantie van 18.000 rpm.

BEWERKINGSCAPACITEIT EN -FLEXIBILITEIT

Bewerkingscapaciteit en -flexibiliteit

Het belangrijkste kenmerk van de machine is de bewerkingscapaciteit en -flexibiliteit waardoor zij ideaal is voor een reeks van onderdelen die gebruikt worden in de maritieme sector, inclusief onderdelen met grote diameter tot 3.500 m lengte en 820 mm breedte, door gebruik te maken van de volledige capaciteit van het toonaangevende werkbereik. Zoals bij alle Mazak producten, is ergonomie de sleutel tot de machine design filosofie en de SLR is uitgerust met een grote deuropening die een optimale toegang biedt voor het laden, de set-up en het lossen. De VTC-800/30SLR is eveneens verkrijgbaar met SIEMENS SINUMERIK 840D sl CNC voor de machinegebruikers die de Siemens sturing gestandaardiseerd hebben.

HET VERSPANEN VAN COMPLEXE MEETKUNDIGE KENMERKEN

Het verspanen van complexe meetkundige kenmerken

Onderdelen voor de scheepvaart, zoals bijvoorbeeld scheepsschroeven, bevatten vaak complexe geometrische kenmerken die alleen bewerkt kunnen worden met behulp van een 5-asser. Vaak is een machine uit de VARIAXIS-serie dé keuze voor de sector, vermits zij de mogelijkheid biedt om in één set-up meerdere en complexe gebogen oppervlaktebewerkingen uit te voeren op werkstukken.

Inbegrepen in de VARIAXIS-reeks is de toonaangevende Variaxis j-600/5X. Deze machine is zeer productief met een breed rotatiespectrum van de B-as (+ 90° tot 120°), terwijl de nauwkeurigheid wordt verzekerd door een structuur met grote stijfheid die rollagers gebruikt op alle linaire assen en een "roller gear cam" op alle roterende assen.

HOGE VERMOGENS DRAAI OPLOSSINGEN

Hoge vermogens draai oplossingen

Draaien met hoog vermogen is altijd een belangrijk machinekenmerk geweest voor toeleveranciers in de maritieme sector, vooral belangrijk zijn machines die in staat zijn om spillen met grote diameter te draaien, zoals bijvoorbeeld een maritieme schroefas. De SLANT TURN is ideaal voor dit soort werk, omdat het een krachtig draaicenter is met een hoogkoppel, hoog vermogen en grote doorlaat voor draaitoepassingen van grote onderdelen. Het belangrijkste is dat de machine een maximale zwaaidiameter biedt van 1.070 mm en een maximale bewerkingsdiameter tot 860 mm, waardoor de machine gemakkelijk grote onderdelen kan hanteren.

Met maritieme toepassingen, die zwaar verspaningswerk vereisen van moeilijk te bewerken werkstukken, zijn Mazak's MEGATURN verticale draaicentra de ideale oplossing. De MEGATURN NEXUS 900M-versie bijvoorbeeld, kan draaien en machinale bewerkingen combineren om zo de nauwkeurigheid te verbeteren en de productiviteit te verhogen door minder set-ups en werkstukbehandelingen te hebben. De machineconfiguratie bevat het vermogen om met een aangedreven gereedschap te frezen (M) en is ideaal om harde materialen, zoals roestvrij staal, titanium en andere legeringen te bewerken.

Het aanbod van verschillende producten die vervaardigd worden door toeleveranciers aan de maritieme sector, is enorm, van complexe geometrieën die een 5-assige capaciteit nodig hebben, tot de omvang van gedraaide onderdelen. Ons advies is om samen te werken met een machineleverancier die U het gamma van machines en applicatie-ondersteuning kan aanbieden die U zal toelaten de beste bewerkings- en automatiseringsoplossing te kiezen naar uw specifieke wensen.