Een krachtige verandering in matrijzenbouw

De matrijzenbouw sector vereist een breed scala van machinale oplossingen om de uitdagingen aan te gaan die door haar klantenbestand gesteld worden. We onderzoeken de specifieke bewerkingsuitdagingen die fabrikanten in de matrijzenbouw voorgeschoteld krijgen en we bieden oplossingen aan.

De sector van de matrijzenbouw is een goede barometer om wereldwijd de gezondheid van productie af te lezen, vermits zij in meerdere industriële markten vertegenwoordigd is. De sector, die alles dekt van persmatrijzen tot gereedschappen en opspanning, is een belangrijke leverancier voor vrijwel alle aspecten van de industrie, van lucht- en ruimtevaart over farmaceutische producten en automobielindustrie tot voedingsmiddelen en dranken.

De markt van de matrijzenbouw is veeleisend voor zijn bewerkingsmachines, in het bijzonder voor zijn freestoepassingen. De afgelopen maanden is het potentieel van Mazak's SMOOTH Technology in toenemende mate gebruikt door de sector, vooral de vele intelligente functies die ingezet kunnen worden. MAZATROL SMOOTHX bijvoorbeeld, de 5-assige variant van SMOOTH Technology, kenmerkt een reeks nieuwe MAZATROL programmeringsfuncties, zoals Intelligent Pocket Milling, die bewerkingstijd kan verminderen met maar liefst 60% in vergelijking met conventionele  gereedschapsbanen. Fijne incrementprogramma's, zoals vrije-vorm matrijzenbewerking, genieten ook van nieuwe functies die stuk voor stuk cyclustijden verlagen, zoals Seamless Corner Control; Variable Acceleration Control; en Smooth Machining Control.

STABILITEIT VAN DE MACHINE

Stabiliteit van de machine

Eén van de belangrijkste factoren in de keuze van een machine voor matrijzenbouw, is de stabiliteit van de machine, om een hoge nauwkeurigheid en verspaningsvermogen te garanderen, vooral bij grote werkstukken.

De FJV Series of verticale bewerkingscentra van Mazak hebben een zeer stijve constructie die precisieverspaning combineert met productiviteit, en die wordt voorzien door zowel een 40 als een 50 morsekegel spil platform. Voor matrijzenbouwers die met zeer zware bewerkingen te maken hebben, is de FJV in toenemende mate de machine van de keuze geworden, vanwege zijn stabiliteit en zijn brede waaier van tafelgroottes.

Het FJV-250 II morsekegel 40 model bijvoorbeeld, is voorzien van een constructie met dubbele kolom, die helpt de stijfheid en nauwkeurigheid te behouden tijdens verspaning met zijn 12.000 rpm hoofdspil. Cruciaal is dat alle machines van de FJV series uitgerust zijn met een scala aan intelligente bewerkingsfuncties, met inbegrip van Intelligent Performance Spindle, Active Vibration Control and Intelligent Thermal Shield, die de uitvoering en de verspaningsnauwkeurigheid ondersteunen.

OPLOSSINGEN VOOR GROOT WERKBEREIK

Groot werkbereik

De omvang van het werkbereik is een doorslaggevende factor in de selectie van een machine voor de matrijzenbouwsector en de machines van de HCN series worden hierdoor steeds populairder. De HCN-serie combineert grote palletten met een constructie van hoge stijfheid geschikt om de kracht van een morsekegel 40 of 50 spil te verwerken.

De palletgrootte varieert van 400 vierkante mm tot 1.250 vierkante mm en alle machines zijn uitgerust met kernkoeling van de kogelomloopspil voor een uitstekende thermische stabiliteit over lange bewerkingscycli. Net als de FJV is de HCN-5000 uitgerust met een aantal intelligente functies, waaronder Active Vibration Control, Smooth Corner Control en Smooth Machining Configuration die allemaal zorgen voor een ongekende nauwkeurigheid bij freesbewerkingen door matrijzenbouwers.

VERSPANEN VAN COMPLEXE OPPERVLAKKEN

Complexe oppervlakken

De mogelijkheid om complexe oppervlakken te bewerken met grote nauwkeurigheid, is essentieel voor de matrijzenbouw sector. De VARIAXIS i-serie is een simultaan 5-assig bewerkingscentrum dat meerdere meervlaksbewerkingen uitvoert op werkstukken in één enkele set-up, waardoor het ideaal is voor de complexe contouren die vereist zijn door de fabrikanten van de matrijzenbouw.

De VARIAXIS i-600 met Smooth Technology bijvoorbeeld, is de nieuwste generatie MAZAK 5-assig bewerkingscentrum, ontworpen voor meervlaksbewerking. Deze machine heeft een verminderde bewerkingstijd, hoge nauwkeurigheid en een ongeëvenaarde machine ergonomie met een groot bewerkingsbereik. De machine heeft een maximum snelheid van 12.000 rpm, met opties voor 18.000 tpm en 30.000 tpm. De Variaxis i-600 is ook verkrijgbaar met SIEMENS NUMERIK 840D sl CNC voor diegenen die hun machines gestandardiseerd hebben op de Siemens sturing.

Vervaardigen van gereedschappen vereist een verscheidenheid aan freesfuncties. De VARIAXIS j-500 verticaal bewerkingscentrum is een kosteneffectieve optie voor dit soort werk. Hij biedt efficiënte bewerkingen van meervlaks bewerking van onderdelen en enkelvoudige set-ups, dit door snelle spilen met hoge stijfheid in combinatie met een hoge nauwkeurigheid en een zeer stijve roterende/kantelende tafel. Deze machine is geschikt voor al de bewerkingsprocessen, van de input van ruw materiaal tot de finale bewerking Dit door te zorgen voor een spectaculaire vermindering van de doorlooptijden en verbeterde nauwkeurigheid van de werkstukoppervlakken door de afschaffing van meervoudige set-ups.

De omvang van de vereiste toepassingen in de sector van de matrijzenbouw betekent onvermijdelijk dat afzonderlijke toepassingen specifieke machinecapaciteiten nodig zullen hebben. Het verschil tussen het bewerken van een matrijs voor de automobielindustrie en een gietvorm voor een plastic fles voor frisdrank, is enorm en vereist zeer verschillende machines om de taak te voltooien. Wij adviseren om samen te werken met een machineleverancier die het noodzakelijke gamma van machines en applicatie-ondersteuning kan bieden zodat U de beste bewerkingsoplossing kan kiezen.