Bewerken met chirurgische precisie

De vergrijzing van de wereldbevolking zorgt voor een uitzonderlijke groei in de markt van medische apparatuur, die grote eisen stelt aan toeleveranciers in de sector, zowel op het gebied van productkwaliteit als op gebied van levertijden. We onderzoeken de belangrijkste bewerkingsproblemen en bieden een aantal oplossingen.

Dat een bevolking steeds ouder wordt, speelt een belangrijke rol bij de verdere groei in de sector van de medische apparatuur. Of het nu gaat om orthopedische hulpmiddelen, zoals knie- of heupprothese onderdelen, botschroeven of chirurgische instrumenten, tandheelkundige of orthodontische implantaten, de markt blijft snel groeien en eist steeds meer van haar toeleveranciers. Bovendien is het vervaardigde materiaal vaak gemaakt van exotische metalen, zoals titanium of kobalt chroom, die machines met hoge dynamiek vereisen evenals de nieuwste innovatieve snij-oplossingen.

De leveranciers die geïnvesteerd hebben in de nieuwste verspanende technologieën, blijken aan deze eisen te voldoen, zowel op het gebied van productkwaliteit als de korte doorlooptijden die verwacht worden door de grote spelers in de sector. In het bijzonder de medische industrie, en dan vooral de vele fabrikanten in onderaanneming die een essentieel onderdeel van de leveringsketen vormen, eist compacte machines die meerdere taken kunnen uitvoeren om de, bijvoorbeeld door orthopedische instrumenten, vereiste complexe vormen te snijden.

OPLOSSINGEN VOOR SNELHEID EN PRECISIE

Oplossingen voor snelheid en precisie

Fabrikanten van medische producten hebben hoge snelheidsmachines nodig die kleine complexe onderdelen nauwkeurig kunnen verspanen uit taaie materialen. Dit moet gelieerd worden aan spillen met hoge snelheid en hoge performantie die superieure oppervlakteafwerkingen produceren. Hoewel het bewerkingsproces complex is en de kwaliteitsnormen hoog zijn, kan er geen compromis zijn over de productie-efficiëntie vermits de industrie ernaar streeft een lagere kostenbasis te bereiken.

Daarom zijn de INTEGREX i-series machines van Mazak de betrouwbare keuze van veel fabrikanten wereldwijd van medische apparatuur. De machines bieden een complete oplossing aan, met volledige Multi-Tasking en 5-assige bewerkingen. Ze zijn in staat om de contouren en vormen te produceren die vereist zijn met een superieure oppervlakteafwerkingen. De INTEGREX i-100ST en haar zuster machine, de i-150, zijn ideaal voor de productie van kleine complexe onderdelen. Deze machines combineren de mogelijkheden van een draaicentrum met krachtig vermogen met een volledig functionerend 5-assig bewerkingscentrum om onderdelen te produceren in afzonderlijke opstellingen. Hierdoor vermindert de doorlooptijd drastisch en verbetert de nauwkeurigheid van de onderdelen aanzienlijk. Met 5-assige bewerkingen kunnen grotere productievoordelen bekomen worden wanneer ze toegepast worden op een automatiseringsoplossing.

 

OPLOSSINGEN VOOR MOEILIJK TE VERSPANEN MATERIAAL

Moeilijk te verspanen materiaal

Het hoge-snelheidssnijden van moeilijk te verspanen materiaal, zoals titanium en non-ferrometalen, is een voorwaarde voor vele medische fabrikanten, vooral voor diegenen die betrokken zijn bij de productie van orthopedische onderdelen, zoals knie- en heupgewrichten.

De VARIAXIS i-500 is een ideale keuze voor dit soort werk, met de mogelijkheid om meervoudige en complex-gebogen oppervlaktebewerkingen uit te voeren op kleine werkstukken met hoge precisie-eisen. Cruciaal is dat dergelijke bewerking zowel hoge snelheid als nauwkeurigheid vereist en de VARIAXIS biedt uitzonderlijke niveau's van productiviteitdoor het bereik van de beschikbare spindels, waaronder de extreem snelle 25.000rpm spil.

DRAAI-OPLOSSINGEN VOOR DE MEDISCHE INDUSTRIE

Draai-oplossingen

We mogen echter niet vergeten dat niet alle medische toepassingen een 5-assige of Multi-Tasking oplossing nodig hebben. Veel toepassingen vereisen een draai-oplossing, maar wel één die gelieerd is aan een spil met hoog vermogen.

De ideale oplossing voor de medische sector is de QUICK TURN 250 MSY, een draaicentrum met hoge performantie dat uitgerust is met een tweede as en een Y-as en dat beschikt over een nieuw ontworpen revolverkop, uitgerust met Mazak's nieuwe 10.000 rpm Smooth Mill Drive. De machine is bovendien voorzien van de ergonomisch ontworpen SmoothG control, inclusief 3D Assist voor een snelle en efficiënte programmering en een verbeterd Intelligent Thermal Shield voor een geoptimaliseerde verspaningsnauwkeurigheid.

PRODUCTIE VAN MEDISCHE APPARATUUR

Medische apparatuur

De medische sector omvat ook producten, zoals ziekenhuismeubels, die buissnijmogelijkheden vereisen. De Mazak SPACE GEAR 510 Mk II is een 2D/3D lasersnijmachine die geschikt is om plaatwerk of buizen te snijden en structurele vormen  met de hulp van een CNC roterende snijkop en met ondersteuningen voor lange werkstukken.

De 3D-modus maakt gebruik van een compacte snijkop met +/- 360° rotatie in de A-as en +/- 135° in de B-as om een normale snijhoek te behouden voor alle voorgevormde, gesculpteerde oppervlakken. De snijkop handhaaft contactloos een constante afstand en elimineert het ontsieren van het onderdeel. De zes assen van de CNC besturing maken het snijden mogelijk van lasverbindingen, hoekige elementen en nog veel meer in één enkele set-up. Het snijden door CO2 lasers van reflecterende materialen zoals aluminium,  goud, koper, messing en brons is altijd problematisch gebleken. Een optie voor de medische sector is de OPTIPLEX FIBER lasersnijserie die ontworpen is om reflecterende materialen te verwerken in hogere snelheden dan zijn CO2 tegenhanger, waardoor bedrijfskosten beduidend minder worden.

De OPTIPLEX FIBER serie is ook uitgerust met Zeta 9 technologie, die zes intelligente set-up functies omvat en drie intelligente controlefuncties, speciaal ontworpen om de afhankelijkheid van de operator aanzienlijk te verminderen en om verwerkingscapaciteit en snijkwaliteit te verbeteren. Intelligente functies bevatten automatische snijkopwissel, focus positionering en automatische calibratie van de snijkop, terwijl intelligente controlefuncties doorboren, plasma en branddetectie bevatten. De medische sector vereist een enorm scala aan diverse machinale toepassingen, van orthopedische over chirurgische toepassingen, tot zelfs ziekenhuisapparatuur. Ons advies is om samen te werken met een machineleverancier, die U het nodige gamma van machines en applicatie-ondersteuning kan aanbieden en die u zal toelaten de beste bewerkings- en automatiseringsoplossing te kiezen naar uw specifieke wensen.