Bewerking voor de bouwsector

Bewerken van onderdelen voor de bouwsector, of het nu de geel goederen zijn of bouwmaterialen, is zeer veeleisend voor alle niveaus van de toeleveringsketen en het is cruciaal om de juiste machine te specifiëren voor elke toepassing.

Prestaties en kracht zijn de belangrijkste criteria voor machines die gebruikt worden in de bouwsector, of het nu gaat om het vervaardigen van onderdelen voor de gele goederen, zoals graafmachines en wielladers, of dat het gaat om buizen die gebruikt worden bij de constructie van gebouwen.

Zware bewerkingen

Zware bewerkingen

Er is in toenemende mate vraag naar machines met hoog koppel en morsekegel 50 , vermits de sector machines zoekt die kracht met nauwkeurigheid kunnen combineren. De Mazak machine VTC-800/30HD, wat staat voor 'heavy duty' (zware bewerking), is een morsekegel 50 variant van de zeer succesvolle VTC-800 serie machines. De HD-versie biedt een ideaal platform voor het verspanen van moeilijk te bewerken materialen. Dit door een machinestructuur die geoptimaliseerd is voor stabiliteit, te combineren met  een geïntegreerde, stijve integrale spildesign om toonaangevende bewerkingsmogelijkheden te leveren.

Met het oog op het leveren van buitengewone verspaningssnelheden en het tegengaan van mogelijke trillingen, is de VTC-800/30HD voorzien van een nieuwe, zeer stijve kolom, drager en basisconstructie, ontworpen om de machine in staat te stellen al zijn vermogen te leveren zonder trillingen of verlies van nauwkeurigheid. De machine structuur met hoge performantie is ontworpen om te zorgen voor een toonaangevende statische en dynamische stijfheid, waardoor de HD het hogere niveau van spilkoppel en vermogen kan leveren dat vereist is door morsekegel 50 prestaties.

De 10.000 rpm spil, ontworpen en vervaardigd door Mazak, levert een continu vermogen van 22 kW en een koppel met korte tijd van 302 Nm. Bij de productie combineert de machine dynamiek met kracht en een snelle ijlgang van 50m/min in de X-, Y- en Z-assen; een versnelling van 0,5 G en een 5,7 second spaan-tot-spaan. 36 gereedschappen zijn standaard voorzien.

OPLOSSING VOOR GROTE ONDERDELEN

Grote onderdelen

De rol die automatisering kan spelen in de bouwsector, in de verbetering van efficiënte productie, wordt steeds belangrijker. De QUICK TURN NEXUS 450-II bijvoorbeeld, is in staat om grote onderdelen tot twee meter lang te bewerken en dat sluit handmatige bediening voor het laden en lossen van werkstukken uit. Er kunnen echter aanzienlijke verbeteringen gemaakt worden in efficiëntie, met inbegrip van het onbemand en zonder licht werkend, met een eenvoudige, maar innovatieve gerobotiseerde oplossing voor het laden en lossen.

Grote onderdelen, met inbegrip van aandrijving of structurele onderdelen, zoals bucket pins, vereisen een groot vermogen van de machine. Het horizontaal bewerkingscentrum HCN-6800 van Mazak heeft een maximum werkstukdiameter van 1.050 mm met een maximale werkstukhoogte van 1.300 mm. Het vermogen wordt geleverd door een morsekegel 50, 10.000 rpm spil die gelieerd is aan een stijve machineconstructie waardoor deze machine ideaal is voor zware verspaning evenals voor het op maat bewerken met hoge nauwkeurigheid.

 

GEREEDSCHAPPEN EN OPSPANMOGELIJKHEDEN

Gereedschappen en opspanmogelijkheden

Gereedschapsgroottes en opspanmogelijkheden zijn ook van vitaal belang voor machinegebruikers in de bouwsector. De HCN-5000/50 combineert deze kenmerken, waardoor snelle bewerking mogelijk wordt van meerdere werkstukken, die gemonteerd kunnen worden op grote meervlaks opspanmallen. De machine is voorzien van een krachtige 10.000 rpm, morsekegel 50 spil die een breed scala van werkstukken en materialen kan bewerken.


Een groot draaivermogen is eveneens een belangrijk kenmerk voor machines die gebruikt worden in de bouwsector. De MEGATURN van Mazak is een verticaal CNC-draaicentrum ontworpen voor zware snijbewerkingen van grote werkstukken. De MEGATURN 1600, bijvoorbeeld, heeft een maximale diameter van 1.650 mm en een maximale bewerkingshoogte van 900 mm en is verbonden aan een hoog koppel hoofdmotor en een stijve 12-gereedschappen trommelrevolver. Om de flexibiliteit te maximaliseren, voorziet de MEGATURN ook in een automatische gereedschapswisselaar waardoor grote gereedschappen automatisch in de machine revolver worden gewisseld. Hierdoor verbeteren de toepassingsmogelijkheden en wordt de set-up tijd verminderd.

 

Buis- en profielsnijden in de bouwsector

Buis en profiel

Buizen en profielen zijn gemeenschappelijke elementen in bouwconstructies en de laatste jaren is de 3D FABRI GEAR van Mazak uitgegroeid tot een zeer populaire machine voor dit type toepassing. De Fabri Gear is speciaal ontworpen voor 3D-lasersnijden met hoge precisie,  dit voor complexe of hoekige uitvoeringen van lange profielen en structuurmaterialen. De lasersnijder is voorzien van een 3D- snijkop die beweging vergemakkelijkt op vijf verschillende assen, wat de machine in staat stelt om zowel gesloten als open profielen te snijden.

Bovenal levert de 3D-snijkop marktleidende niveaus van nauwkeurigheid op omdat het snijden verticaal gebeurt opdat de metalen buizen vlak tegen elkaar zouden zitten zonder ruimte tussen. Dit vermindert de noodzaak voor mallen om het gesneden metaal op zijn plaats te houden vóór het lassen en het vermindert de hoeveelheid lasmateriaal, wat het voordeel biedt van snellere lastijden en grotere sterkte van het gelaste onderdeel. Mazak schat dat een buis gesneden met de 3D FABRI GEAR tweemaal zo snel gelast en geassembleerd kan worden als een conventioneel gesneden buis.

De lasersnijmachine is ontworpen voor het automatisch snijden van materiaal in eender welke vorm, van ronde tot vierkante, rechthoekige en driehoekige profielen en de machine is uitgerust met een vier klemmensysteem dat trilling voorkomt en dat zorgt voor zeer nauwkeurig snijden. Bovendien maakt een klem met zelfcentreerfunctie een snelle set-up mogelijk zonder dat er iets wijzigt in de set-up van een vierkant naar rond of driehoekig profiel.

De 3D FABRI GEAR is ideaal voor het snijden van lange en zware profielen gebruikt in de bouw, zoals bouwconstructies, verwarmings- en ventilatiesystemen, samen met machinerie waaronder kranen en landbouwmachines . Concreet is de 3D FABRI GEAR gebruikt in een aantal zeer prestigieuze bouwprojecten, waaronder het Yas Marina Formula One circuit in Abu Dhabi, het nationaal voetbalstadion in Gdansk, Polen en de Tokyo Sky Tree, 's werelds hoogste uitzendtoren.

Het scala van verschillende producten die bewerkt worden voor de bouwsector is enorm groot, maar het gemeenschappelijk vereiste kenmerk van machines is dat ze veeleisende onderdelen snel en met grote nauwkeurigheid kunnen vervaardigen. Ons advies is om samen te werken met een machineleverancier die u de nodige omvang van machines en applicatie-ondersteuning kan aanbieden die U zal toelaten de beste bewerkings- en automatiseringsoplossing te kiezen naar uw specifieke wensen.