Intelligente Technologie

De Multi-Control snijkop en de verscheidenheid aan Intelligente Functies bieden een onvergelijkbaar bedieningsgemak en een optimale machine-efficiëntie.

Kenmerkend is de nieuwe Multi-Control snijkop. Dankzij de verstelbare straaldiameter kunnen er zowel dunne als dikke platen met hoge snelheid en hoge nauwkeurigheid optimaal gesneden worden en worden deze instellingen volledig automatisch uitgevoerd.

 

Mazak lasersnijmachines beschikken over geavanceerde functies; de optimale lens en nozzle kunnen automatisch geselecteerd worden en gewijzigd worden naargelang materiaal en dikte. Zelfs ongeschoolde of onervaren operatoren kunnen nu gemakkelijk en veilig de machine bedienen. De snijkwaliteit van de gesneden onderdelen is sterk verbeterd, waarbij de snijtijd en de machinekosten werden gereduceerd.

INTELLIGENT SET-UP FUNCTIONS

 

Er is een breed scala aan automatiseringsfuncties beschikbaar om de bediening te vergemakkelijken en de machine insteltijd te verminderen.

Het wisselen van snijkop kan automatisch worden uitgevoerd en dit via het snijprogramma. Automatische uitwisseling van de snijkoppen zorgt voor een onafgebroken volledig automatische werking.

De automatische nozzlewisselaar kiest steeds de optimale nozzle, reduceert het snijgas, verkort de set-up tijd en zorgt voor een perfecte snijkwaliteit.

Traditioneel vereisen brandpuntsafstandmeting en -aanpassing een aanzienlijke set-up tijd, evenals dat ze een bekwame en ervaren operator nodig hebben. Nu kunnen zelfs ongeschoolde of onervaren operatoren deze bewerkingen gemakkelijk uitvoeren door het Focus Detection-systeem te gebruiken met programmeeropdrachten. Bovendien compenseert dit programma automatisch voor brandpuntsveranderingen die optreden als gevolg van lensverontreiniging.

Door een lens naar boven of beneden te bewegen, wordt de brandpuntspositie automatisch gewijzigd. Als gevolg hiervan wordt het brandpunt steeds juist gepositioneerd wat zorgt voor optimale insteekprestaties en snijden en voor een maximale productiviteit.

Door de lens omhoog of omlaag te bewegen, kan de straaldiameter automatisch gewijzigd worden waardoor een stabiel snijbeeld wordt bekomen. Dit resulteert in verbeterde snijsnelheid voor dunne platen en verhoogde snijprestaties voor dikke platen.

De positie van de snijafstand tussen plaat en nozzle dient gehandhaafd te worden om braamvrij te snijden. Bij het plaatsen van een nieuwe nozzle wordt deze afstand behouden met behulp van de automatische hoogtekalibratie. Deze automatische kalibratie elimineert noodzakelijke  interventies door een operator.

De snijkop kan automatisch naar de reinigingsborstel worden verplaatst via een commando in de programmatie en dit om spatten te verwijderen die aan de nozzle hangen.

INTELLIGENT MONITORING FUNCTIONS

De kwaliteit van het snijproces kan worden gecontroleerd. De lasersnijkop is uitgerust met sensoren om het insteken en snijbeeld te controleren en te corrigeren (brand of plasmavorming).

Als een fout gedetecteerd is, wordt de werking gecorrigeerd of onderbroken om een optimaal snijresultaat te bekomen.

Normaal gesproken is het nogal moeilijk om een stabiel insteekproces te bekomen voor half dikke en dikke platen, waardoor insteekproblemen kunnen plaatsvinden. De Intelligente insteeksensor detecteert wanneer de laserstraal door het materiaal dringt. Deze functie verzekert een onafgebroken insteekbewerking die resulteert in de minimum insteektijd.

Plasma gegenereerd tijdens het snijden van middelgrote/dikke roestvrijstalen platen resulteert vaak in snijfouten die de machine tot stilstand brengen.

De Plasma Detectie controleert het genereren van plasma tijdens het snijden en maakt automatisch aanpassingen om optimale condities voor een consistente snijkwaliteit te handhaven.

Normaal gesproken resulteert brandvorming tijdens het snijden van medium of dik staal in slecht snijden. Het snijproces wordt automatisch afgesloten van zodra het branden tijdens het snijden wordt waargenomen.

(afgebeeld: snijden zonder branddetectie)

Als er stof op de lens van de snijkop komt, kan deze de lens eventueel beschadigden. De lens wordt steeds gecontroleerd en bij afwijkende waarden stopt het snijden automatisch.

 

INTELLIGENT CUTTING FUNCTIONS

Automatische functies die de jarenlange expertise van Mazak bevatten, garanderen een lasersnijproces met hoge kwaliteit en doeltreffendheid.

De functie van de beheersing van het vermogen regelt het laserstraalvermogen en de voedingssnelheid. Deze snijcondities worden automatisch gebruikt voor recht- en hoeksnijden met hoge snelheid om braam te voorkomen.

 

Snijmethode door de laser AAN / UIT te zetten zonder de as te stoppen.

De asbeweging en het AAN / UIT zetten van de laser worden gesynchroniseerd om de snijtijd te verminderen.