Zwitsers zakmes - Metaaldraaierij De Koning

“Vroeger was een freesbewerking een toevoeging aan het draaiwerk”, aldus De Koning. “Tegenwoordig maken we meer en meer freeswerk.” Dat komt mede doordat enkele oude draaibanken zijn vervangen door moderne Mazak CNC-draaimachines (zoals de Quick Turn en Quick Turn Compact) met méér functionaliteiten. Maar het komt vooral doordat Metaaldraaierij De Koning investeerde in een 5-assig bewerkingscentrum van Mazak, de VARIAXIS J-600/5x, om mogelijkheden in de meetkamer uit te breiden. De volgende stap is een Mazak INTEGREX i-250HST, gekoppeld aan een RoboJob Tower. De Koning ziet dit als logische stap. “Onze focus lag eerst op de laagste cyclustijd, nu op zoveel mogelijk waarde toevoegen. Hiervoor hebben we de Integrex gekocht.”

Kortere doorlooptijden

Het all-in-one bewerken zorgt vooral voor kortere doorlooptijden in de productie van complexe onderdelen én een hogere nauwkeurigheid. Hij pakt er een voorbeeld bij: een product dat in de pijplijn zit en mede de aanleiding is voor deze investering. Het gaat om een blok met veel boringen, waaronder enkele micro diepgatboringen (0,2 mm - 2mm diep). “Die microboringen kunnen we niet proceszeker uitvoeren omdat de 5-asser geen geschikte gereedschapsbreukdetectie heeft; de Integrex heeft dit met een Renishaw NC4 laser. De proceszekerheid neemt toe. Maar ook de nauwkeurigheid omdat we het onderdeel in twee bewerkingen kunnen maken: zagen en daarna volledig afwerken op de Integrex.” Op de 5-asser zou de productie drie stappen vergen, inclusief het zagen. Dus drie keer het onderdeel in je handen nemen voor omspannen. De Mazak Integrex i-250HST is een van de compacte multitaskingmachines van de Japanse fabrikant. De machine heeft een doorlaat van 65 mm. De Koning zou graag naar 80 mm zijn gegaan. “Maar dan stap  je direct over naar een machine met 30 kW vermogen in plaats van 22 kW. Dat soort vermogen gebruiken wij zelden in ons werk.” Door voor de Hainbuch-spantangen te kiezen, die door de robot worden gewisseld, kan hij tot 120 mm doorsnede opspannen. Groter werk kan nog met de klauwplaat ingespannen worden. Voor de rest past deze machine precies in het plaatje dat hij voor ogen had: 1500 mm tussen de spindels, aangedreven gereedschappen op de onderturret, een overnamespil en een gereedschappenmagazijn aan de achterzijde. De operator kan de gereedschappen aan de achterzijde wisselen terwijl de robot aan de voorzijde de werkstukken vanuit de produceren. Als je de spanen niet verkort, loopt de spanentransporteur vast.”

              

In de Smooth Ai besturing zitten verspaningsstrategieën voor langspanig aluminium. Moeilijk is het dus niet, maar je moet er wel rekening mee houden. “Je doorloopt een steile leercurve als je gaat automatiseren.” Dit moet je niet onderschatten. “We moeten anders gaan denken. Procesbetrouwbaarheid is belangrijker dan cyclustijd. We krijgen nu ook meer te maken met de standtijd van gereedschappen. Dat lossen we op met zustergereedschappen of door bepaalde bewerkingen te frezen in plaats van te draaien omdat de standtijd dan langer is en de spanenafvoer beter.” De efficiencywinst van de Mazak Integrex met Robo-Job Tower is fors. Van het getoonde draaionderdeel, produceert hij er nu 7 per uur in plaats van 4 op de oude manier met handmatig beladen. “Na Corona verwacht ik het massawerk niet meer terug. Klanten zoeken naar risicobeperking in hun supply chain en willen leveranciers dichtbij.” Metaaldraaierij De Koning speelt hier op in met het Zwitsers zakmes.