Stabiele, flexibele machines maken enkelstuksproductie mogelijk

Het kan verkeren. Wat ooit begon als een eenmanszaak gespecialiseerd in installatietechnieken, is vandaag uitgegroeid tot een toeleverancier in metaal. Maar niet zomaar de eerste de beste. Met een sterke focus op nauwkeurigheid kiest Rowil resoluut voor prototyping en kleine series waarin het zijn vakmanschap maximaal kan uitspelen. Een divers machinepark, verspaning, lassen en plaatwerk incluis, stelt ze in staat om alles in eigen beheer aan te pakken om kort op de bal te spelen. De keuze voor Mazak garandeert kwaliteit en stabiliteit.

Rowil, u kan er nog de naam van Roger Willems in horen, die het bedrijf in ‘78 uit de grond stampte. Hij legde zich oorspronkelijk toe op ver warming en elektriciteit. Maar de technische bagage die hij bij zijn vorige werk­gever had opgedaan in de onderhouds ploeg, bleek uit eindelijk het pad naar de activiteiten vandaag. “Kleine revisies en herstellingen die hij er tussen nam, brachten de bal aan het rollen. Geleidelijk aan evolueerden we weg van installatie technieken en meer naar metaal­bewerking pur sang”, herinnert Chris Willems zich. Hij kwam er al in ’85 bij, als eerste mede­werker en maakte als jonge snaak de evolutie van dicht bij mee. “In ’90 beschikten we al over een compleet metaal bewerkings atelier voor conventioneel verspanen. De jaren erna zijn we beginnen bouwen aan onze CNC­capaciteit.” Vandaag levert Rowil aan machinebouwers, de algemene, voedings­ en farmaceutische industrie, interieur­ en projectbouwers…

Laser brengt extra flexibiliteit

Maar het bleef niet bij verspaning alleen.  Om niet af te hangen van toeleveranciers en flexibel op vragen van klanten te kunnen ingaan, koos Rowil in ’98 ervoor om zelf in plaatbewerking te investeren met een eigen lasersnijmachine en plooibank. Het was de eerste kennismaking met Mazak. Een samenwerking die naar meer smaakte. “We willen ons als toeleverancier onderscheiden door in te zetten op enkelstuks en prototypes. Een niche, waarin je je nog het verschil kan maken met vakmanschap en meedenken met de klant over hoe zijn stukken het beste gemaakt kunnen worden. Door verspaning en lassen te combineren met plaatwerk houden we alle teugels stevig in handen om snel te kunnen reageren. Maar om kleine series rendabel te kunnen produceren, heb je wel stabiele, betrouwbare machines nodig die de kwaliteit kunnen leveren waar klanten om vragen. Dat is waar Mazak voor staat. Met de nabijheid van het Europees wisselstukkencentrum zijn de machines bij problemen ook snel weer aan het draaien." Aan het woord is Bert Willems. Hij kwam  er in '98 bij. Samen met zijn broer namen ze in 2001 het roer over van vader Roger  als zaakvoerders.

Lees meer