Precisie in grootformaat

Precisie is één ding. Bij grote werkstukken nauwkeurigheden in het micrometerbereik en soms zelfs daaronder halen, is een extra uitdaging. VDL ETG Precision gaat die uitdaging aan en voegt er nog de factor efficiency aan toe.

Bij VDL ETG Precision draait alles om hoge nauwkeurigheden. Niet alleen in de onderdelen, maar ook in de complete modules en systemen die het ontwikkelt en bouwt. Klanten zijn onder andere CERN, ASML en hightech bedrijven in de medische en halfgeleiderindustrie, maar
ook afnemers in markten zoals de wetenschap, onderzoek & ontwikke-ling en ruimtevaart (satellieten). De alsmaar hogere nauwkeurigheden in al deze systemen gaan samen met steeds grotere componenten. De precisiecomponenten van 300 tot misschien 400 mm maken plaats voor onderdelen tot zelfs 800 mm lengte. “Alles wordt groter, maar met dezelfde nauwkeurigheid als bij de kleinere onderdelen”, zegt Peter van der Elzen, bedrijfsleider bij het precisiebedrijf. VDL ETG Precision ontwikkelt in nauwe samenwerking met klanten hoogwaardige precisie-onderdelen, sub-samenstellingen en modules op basis van functionele specificaties. Deze producten verei-sen een specifieke productiestrategie op hoge ultraprecisie draai- en freesbewerkingen, speciale meetmiddelen en warmte- en oppervlaktebehande-lingen.

Eerste Mazak Integrex

Al deze eisen stelt de verspanende afdeling voor behoorlijke uitdagin-gen, zoals bij een nieuw project dat momenteel in de opstartfase zit. Onderdelen tot een diameter van 800 mm bij 800 mm moeten met een neert de Integrex machine met het Palletechsysteem van Mazak, in eerste instantie met zes pallets. Van der Elzen: “De modulaire opbouw van het Palletechsysteem is goed doordacht. Naarmate de order gaat lopen, kunnen we flexibel verder uitbreiden.” Het derde pluspunt van de Integrex  i-630V/6, zo voegt vlakheid van 5 micron en een repe-teernauwkeurigheid van 1 micron worden bewerkt. “En vier producten op elkaar gestapeld, moeten binnen 5 micron nauwkeurig evenwijdig blij-ven”, schetst Marcel Timmermans, groepsleider, de uitdagingen. “Kun je nagaan hoe nauwkeurig de produc-ten afzonderlijk moeten zijn. En bij het monteren en demonteren moet de reproduceerbaarheid binnen 5 µm maximaal liggen.” VDL ETG Precision heeft daarom geïnvesteerd in een grotere machine: de Mazak Integrex  i-630V/6, de eerste Integrex binnen het bedrijf. Van der Elzen: “Op een horizontale machine haal je niet de nauwkeurigheden die we moeten halen. Je moet dit product op een verticale machine maken.” Om tot de uiteindelijke nauwkeurigheid van 1 à 2 micron van de afzonderlijke producten (Invar 36 en Mu-metaal) te komen, worden ze nabewerkt.

Lees meer