OOG VOOR PRECISIE IN METAAL EN KUNSTSTOF

Ruwe diamanten genoeg in België. Diametal is er zo één van, een bedrijf dat met zijn oog voor precisie het verschil maakt in het fijn-mechanische werk. Met veel knowhow over de maakbaarheid van stukken, maar ook een machinepark dat zodanig is uitgebouwd dat klanten bijzonder veel mogelijkheden krijgen. Voor al het draaiwerk kijkt Diametal naar Mazak. De nauwkeurigheid van de machines, de gebruiksvriendelijke sturing en de uitstekende technische ondersteuning blijken telkens doorslaggevend.

Al meer dan vijf eeuwen mag Antwerpen zich de diamanthoofdstad van de wereld noemen. Het leidde tot een bloeiende diamantnijverheid rondom Herentals, waar heel wat polierwerk verzorgd werd. In die niche vond Diametal zijn oorsprong, met de productie van gereedschap-pen om diamanten te slijpen. Manueel werk dat sinds de jaren 70 zich meer en meer naar het oosten begon te verplaatsen.

“Begin jaren 70 hebben we het vizier van schouder veranderd en zijn we begonnen met de fabricage en herstelling van machineonder-delen. Het was een kwestie van aanpassen om te overleven”, vertelt zaakvoeder Jan Reijnaers. Het oog voor precisie waar diamanten om vragen bleef behouden. Diametal koos resoluut voor het fijnmechanische precisiewerk. “Omdat er echt een toekomst voor was, ook in België. Als het om componenten met een cruciale maatvoering gaat, dan kiezen bedrijven graag voor een lokale partner.”

Flexibiliteit troef

De klanten van Diametal zijn bijzonder divers en komen aankloppen in Herentals voor draaien, frezen, draadvonken en vlak slijpen in metalen en kunststoffen. Machinebouwers die kleine series van complexe stukken wensen. Onderhoudstechniekers die hun stuk snel gere-pareerd willen zien. Maar ook R&D-ingenieurs die rekenen op de expertise van Diametal om hun prototypes en nieuwe producten mee te engineeren en te bouwen.

“Flexibiliteit is het sleutelwoord in onze bedrijfs-voering. Je moet je klanten toegevoegde waarde geven door ze de service en ondersteu-ning te bieden in wat ze zoeken. We gaan altijd tot het uiterste om onze klanten te helpen. Dat onthouden de mensen.” Reijnaers rekent daar-voor op de knowhow van zijn 25 medewerkers, zowel aan de computer als aan de machines. Daarnaast kan hij rekenen op een zorgvuldig samengesteld machinepark. Diversiteit troef om mogelijkheden te creëren.

Prima technische ondersteuning

Toen Reijnaers in 2005 het bedrijf overnam, was Mazak al vertegenwoordigd op de werk-vloer. “Onze programmeurs/instellers werken er nu eenmaal graag mee, omdat de sturing bijzonder gebruiksvriendelijk is en je er tegelijk heel veel uit kan halen. Zelfs de meest recente Smooth sturing blijft de basiseigenschappen van oudere Fusion en Matrix sturingen behou-den, zodat ze er zich meteen in thuis voelen.” Dat er sindsdien heel wat Mazak machines zijn bijgekomen, heeft voor Reijnaers alles te maken met de uitstekende prijs-kwaliteitsver-houding en de technische ondersteuning. “Als er iets gebeurt, wil je zo snel mogelijk weer aan de slag zijn. Oponthoud kunnen we ons niet veroorloven. Van Mazak kunnen we er op aan dat de wisselstukken op tijd arriveren en de techniekers over de juiste bagage beschik-ken. We hebben twee machineleveranciers die hierin uitblinken, Mazak is er één van. Bovendien zijn ze ook helemaal mee met alle technische ontwikkelingen.”

Lees meer