Mazak onthult de volledige Industry 4.0-oplossing op EMO 2017

Industry 4.0 wordt in het midden van de stand van Mazak op EMO 2017 geplaatst, met de onthulling van het iSmart Factory concept van het bedrijf, samen met 25 nieuwe machines, waaronder 15 die hun werelddebuut maken.

Het iSmart Factory concept maakt gebruik van de infrastructuur van Industry 4.0 van Mazak, waardoor machinegebruikers de essentiële stap van automatische celproductie kunnen maken naar een volledig verbonden Industry 4.0-fabriek van de toekomst.

De iSmart Factory van Mazak is gericht op drie belangrijke pijlers, namelijk SMOOTH Technology, de nieuwe SmartBox, die een snellere data-analyse biedt met verhoogde beveiliging, en het MT Connect standaard communicatieprotocol. Alle elementen zijn met elkaar verbonden om het live uitwisselen van productiegegevens tussen de productievloer en kantoren te vergemakkelijken, wat uiteindelijk resulteert in kortere levertijden, minder werk aan inventarisatie en lagere indirecte arbeidskosten voor producenten.

SMOOTH Technology, die de snelste CNC en Smooth Process Support-fabrieksmanagementsoftware bevat, staat centraal in de infrastructuur van Industry 4.0 van Mazak, dankzij haar vermogen om machinebewerkingen met 30 procent te verminderen, volledige machinewerkplaatsen met elkaar te verbinden én live monitoring en analysemogelijkheden te bieden.

Bovenop de SMOOTH Process Support modules, zoals SMOOTH Scheduler en SMOOTH PC, is de CNC ook uitgerust met een aantal nieuwe programma's die gelanceerd zullen worden tijdens EMO 2017. Het eerste is Mazak API (Application Programming Interface), waarmee niet-Mazak software, zoals automatiseringsapparatuur,volledig  geïntegreerd kan worden in de SMOOTH CNC's. Daarnaast is er de nieuwe Smooth Spindle Analytics software, die in een oogwenk een spilvibratierapport en -analyse biedt.

Een efficiënte en veilige gegevensverwerking wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe SmartBox van Mazak. Door het FOG computerconcept van Cisco te gebruiken, breidt de SmartBox cloud computing doeltreffend uit tot waar de gegevens geproduceerd worden. Dit maakt het mogelijk om gevoelige data te analyseren en om er veilig mee om te gaan tegen optimale snelheid, waarbij alleen geselecteerde gegevens voor historische analyse en voor langdurige opslag naar de cloud worden gestuurd. Cyberveiligheid wordt gemaximaliseerd door een state-of-the-art Cisco netwerkplatform en Layer3 Managed Switch, geïndustrialiseerd voor de fabrieksomgeving. De SmartBox kan aangesloten worden op elke machine  die voorzien is van een MT Connect-adapter, ongeacht de fabrikant, de leeftijd of het type CNC. Met de nieuwe SensorBox van Mazak, kunnen machines van een oudere generatie ook op de SmartBox aangesloten worden.

De laatste pijler van het iSmart Factory-concept van Mazak, is het gebruik van het MT Connect standaard communicatieprotocol, waarmee kruiscommunicatie tussen meerdere verschillende machines in de fabriek of in de werkplaats mogelijk is, en waardoor machineinformatie in een gestandaardiseerd formaat geëxtraheerd kan worden.

Tijdens de expositie worden de 25 Mazak machines, geconfigureerd in zes verschillende bewerkingszones, elk aangesloten via de Industry 4.0-infrastructuur van het bedrijf om real-time productie informatie weer te geven.

De laatste uitbreiding van het paradepaardje van Mazak, de INTEGREX-serie, speelt een centrale rol in de Multi-Tasking zone. De INTEGREX i-500 breidt de capaciteit van de succesvolle i-serie uit en wordt gekenmerkt door een modulair ontwerpconcept, waarmee klanten de vereiste machinespecificatie kunnen aanpassen aan hun gebruik. De INTEGREX i-500 wordt voor de eerste keer getoond, samen met een andere machine, de INTEGREX i-800V/8, die volledig 5-assig frezen combineert met krachtige draaibewegingen en palletwisselmogelijkheden, dit om snel grote, zeer complexe onderdelen, zoals jet motoronderdelen op een verticaal platform, te bewerken. Beide machines maken hun werelddebuut op EMO2017 en zullen actief zijn op de SmoothX CNC van Mazak,waarbij standbezoekers het productiviteitsniveau kunnen zien dat kan voortvloeien uit een volledige integratie in het iSmart Factory-concept.

De 5-assige zone van Mazak wordt gecentreerd op drie uitzonderlijke nieuwe machines. De nieuwe HCR-5000S, die zijn werelddebuut maakt, is een compact, hoogwaardig, horizontaal bewerkingscentrum, ideaal voor de luchtvaartsector voor de fabricage van kleine constructiedelen. De machine is uitgerust met een hoogwaardige hoofdspil en is in staat om super snel te accelereren met een uitstekende schokcontrole, om zeer nauwkeurig afgewerkte onderdelen af te leveren.

Daarnaast, op het gebied van 5-assen, is de VARIAXIS i-300 AWC een compacte automatiseringsoplossing, ontwikkeld uit het zeer succesvolle VARIAXIS aanbod van Mazak, gecombineerd met automatiseringskennis, van de PALLETECH-oplossingen, van Mazak. De machine bevat een gantry-box structuur om hoge nauwkeurigheid te leveren en een uitbreidbaar gereedschapsmagazijn van maximaal 505 gereedschappen, wat haar ideaal maakt voor een grote mix, laag volumeproductie en bewerkingen zonder verlichting. De 5-assige zone bevat ook een splinternieuwe, gespecialiseerde die en mold machine, de UD-400/5X, die 42.000 tpm aan kan, 1.0G acceleratie en een ultra hoge verplaatsingssnelheid.

Tussen de opvallende horizontale machines, bevindt zich de HCN-5000, die uitgerust is met een MPP500 automatiseringssysteem. De 16-stations MPP, dat staat voor Multi Pallet Tool, is ontworpen om automatisering toe te voegen aan afzonderlijke machines. Het beschikt over de SMOOTH MPP software applicatie met geavanceerde planningsfuncties, analyse van productieresultaten en systeemgebruik. Deze zijn ook toegankelijk op afstand, op pc's en smartphones. Het ruimtebesparend ontwerp heeft een kleinere voetafdruk dan het traditionele PALLETECH-systeem en is ideaal voor lange periodes van onbemand functioneren.

Eén van de belangrijkste draaicentra is de QUICK TURN 250M van Mazak. Met een geautomatiseerd robotsysteem, naadloos geïntegreerd met de SmoothG CNC van Mazak, maakt deze machine de volledige controle over de productiecel van de CNC mogelijk, net als live gegevens te delen en analyse met de totale fabriek. De makkelijk te programmeren robotcel zorgt voor een flexibele, geavanceerde automatiseringsoplossing, ideaal voor kleine tot middelgrote afmetingen, geschikt voor een groot aantal toepassingen.

Het paradepaardje van de verticale bewerkingsmachines is de VCN-530C, die in Groot-Brittanië wordt geproduceerd. Deze is uitgerust met een nieuw ontworpen 18.000 tpm hoge snelheidsspil, kogelomloopspilkoeling, op de X-, Y- en Z-assen en een magazijn met hoge capaciteit van 40 gereedschappen. Deze machine is specifiek gericht op de markt van subcontracting.

De VTC-760C is eveneens een verticale bewerkingsmachine. Uitgerust met Siemens Sinumerik 828D control, kunnen machineprestaties en gegevens nog steeds geanalyseerd worden als onderdeel van het iSmart Factory-concept van Mazak, door middel van MT Connect en SmartBox.

Het finale hoogtepunt voor bezoekers van de Mazak-stand zal zijn dat de nieuwste bewerkingsmachine voor het vervaardigen van additieven, de VARIAXIS j-600AM, voor de eerste keer in Europa getoond zal worden. Het is de recentste toevoeging aan de groeiende additieve portefeuille van Mazak die beschikbaar is voor klanten op de Europese markt. De VARIAXIS j-600AM maakt gebruik van een innovatief Wire Arc-type metaalafzettingssysteem dat het additieve proces tot een nog ongezien snelheidsniveau brengt. Het stelt fabrikanten in staat om snel en gemakkelijk de eigenschappen van onderdelen te verbeteren en om dan de geavanceerde 5-assige multi-surface subtractieve mogelijkheden van de machine te gebruiken om zo hoge precisie-onderdelen te produceren die compleet zijn in één enkele setup. De VARIAXIS j-600AM profiteert ook van een 12.000 tpm-spil gecombineerd met een roterende B- en C-as schommeltafel. Deze machine is zeer geschikt voor een breed scala aan toepassingen, inclusief de productie en de reparatie van onderdelen voor de lucht- en olie- & gasindustrie.

Richard Smith, European Group Managing Director bij Yamazaki Mazak, zegt: "Op EMO 2017 toont Mazak zijn duidelijke leiderschap in het ontwikkelen van een robuuste infrastructuur voor de toepassing van Industry 4.0. Het iSmart Factory-concept, dat SMOOTH Technology, SmartBox en MT Connect combineert, zal bezoekers een beeld bieden van een onderling volledig verbonden bedrijf."

Hij vervolgt: "Met 15 state-of-the-art machines die hun werelddebuut maken, is het ons doel te laten zien dat het geconnecteerde bedrijf van 'de toekomst' hier en nu is. Uiteindelijk zal Industry 4.0 alleen maar een belangrijker element van de moderne productie worden en Mazak is vastbesloten zich ervan te verzekeren dat de klanten hun mogelijkheden omarmen en dat ze het volledige potentieel van hun productiemogelijkheden realiseren. We kijken er heel erg naar uit om deze inzichten met onze klanten uit heel Europa te delen op EMO 2017."