Mazak neemt vijf lasers en twee automatiseringsoplossingen mee naar de EuroBLECH

Yamazaki Mazak neemt vijf ultramoderne lasersnijmachines en twee automatiseringsoplossingen mee naar EuroBLECH 2018.

Dit nieuw en unieke model, de OPTIPLEX 3015 6kW DDL (Direct Diode Laser), is een zeer snelle en uiterst nauwkeurige machine die lasergebruikers een stapsgewijze verhoging in snijprestaties biedt.

De OPTIPLEX 3015 is uitgerust met een krachtige 6 kW DDL-resonator, ideaal voor het snijden van medium tot dikkere staalplaten. De resonator, de meest geavanceerde in zijn soort, maakt snel snijden van roestvrij staal en aluminium mogelijk en is tot 15% sneller dan zijn 6kW Fiber equivalent. Deze uiterst efficiënte machine is ook verkrijgbaar in een groter formaat, de OPTIPLEX 4020-serie.

Het belangrijkste wapenfeit is dat de nieuwe DDL-machine stabiel snijden garandeert bij zowel dun als dik materiaal, dankzij de inzet van onze Beam Diameter Control, samen met de Intelligente Monitoring Functions (IMF) en Intelligent Set-up-functies (ISF) - genereerd deze DDL machine een productiviteitverhoging van circa 15% vergeleken met 4kW-machines.

Bovendien levert de DDL een ongeëvenaarde snijkwaliteit, met name bij dik zacht staal, mede door gebruik te maken van de Sweet-Spot welke zorgt voor een perfecte snijkant. De DDL is uitgerust met de eigen Mazak multi-control snijkop en nieuwe MAZATROL PreviewG besturing.

Naast de 2D-DDL lasersnijmachines wordt de nieuwe FG-220 DDL 4kW voorgesteld, een nieuwe Direct Diode Laser-versie van de zeer populaire buis- en profielsnijmachines van Mazak. De nieuwe machine is ontworpen voor maximale productiviteit met behulp van een snelle insteektechnologie, om de snijsnelheden op zowel dun als medium-dik materiaal tot 20% te verhogen, in vergelijking met CO2-lasers.

De nieuwe FG-220 DDL is geschikt voor het snijden van sterk reflecterend materiaal, zoals koper en messing, en is ideaal voor het bewerken van lang constructiemateriaal, inclusief ronde, vierkante en rechthoekige buizen, samen met H-, I- en L-balken.

De FG-220 DDL is ontworpen voor maximaal bedieningsgemak met de snelle opstartfunctie van een nieuw programma's. De lagere bedrijfskosten worden bekomen dankzij een energie zuinige resonator en dito koelunit, samen met het wegvallen van het  lasergas. De lasermachine is uitgerust met de Mazak FX CNC besturing.

Op de stand zullen ook de 10kW en 8kW versie van de OPTIPLEX FIBER III-lasers te zien zijn. Concreet is de 8kW-versie uitgerust met een Mazak Smart Cell-automatiseringssysteem dat speciaal werd ontwikkeld ter aanvulling van de Mazak-laserportfolio.

Het Smart Cell-systeem heeft een kleine footprint en een compacte lay-out, samen met een ergonomisch ontwerp voor verbeterde toegang en bedieningsgemak. De automatiseringscel kan offline worden geprogrammeerd en biedt, wanneer hij in bedrijf is, gedetailleerde rapportage over de productiestatus en werking, automatische detectie van de scheiding van onderdelen en dynamische kinetiek om het gewicht te berekenen en de snelheid te optimaliseren.

Het belangrijkste is dat Smart Cell een voor Industry 4.0 geschikte oplossing biedt voor lasergebruikers en een open interface heeft voor verdere uitbreiding, samen met een optie voor een robotoplossing.

De laatste machine op de stand is een 6 kW OPTIPLEX NEXUS 3015 FIBER, uitgerust met een Fasani CST-automatiseringssysteem.

De 3015 FIBER is uitgerust om een hogere productiviteit te generen, bij het snijden van roestvrij staal en aluminium, en is ook in staat tot medium zacht staal met stikstof tesnijden. De machine is uitgerust met een scala aan bewakings- en besturingsfuncties die de productiviteit en snijkwaliteit verbeteren zoals; de straaldiameter controle; de Intelligent Monitoring-functies en waarbij de Intelligent Set-up-functies zorgen voor een korte machine insteltijd.

De machine is uitgerust met een CST-automatiseringssysteem, dat bestaat uit een enkele opslagtoren boven de lasersnijtafel, met maximaal 13 afzonderlijke laden voor het laden van ruw materiaal en het ontladen van de gesneden stukken. Het automatiseringssysteem maakt gebruik van een zuignappenframe voor het beladen en heeft een maximale laadcapaciteit van 3000 kg per lade.

Gaetano Lo Guzzo, directeur van Laser Business Europe bij Yamazaki Mazak, verklaart: "EuroBLECH is dé laserbeurs  in Europa en we zijn er trots op dat we een uitstekende reeks nieuwe machines en apparatuur naar de Hannover Messe brengen. Ons thema dit jaar is snelheid, met name nieuwe technologie, zoals de OPTIPLEX DDL met zijn krachtige 6kW resonator en de mogelijkheid om lasersnijtechnologie te combineren met automatiseringsoplossingen, om een geïntegreerde snij- en plaathandlingoplossing te bieden die de productiviteit naar een volgend en hoger niveau kan brengen."

Voor meer informatie, ga naar: www.mazakeu.be/Euroblech