Lasersnijmachines uitrusting

De markt voor lasersnijmachines heeft zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld, waarbij nieuwe soorten machines op de markt worden gebracht door lasersnijfabrikanten, die een revolutie teweegbrengen in het lasersnijproces en in de keuze die gebruikers maken.


In laserland heeft de gebruiker drie keuzes, afhankelijk van hun eigen specifieke vereisten, namelijk de traditionele CO2-lasersnijmachine; de volgende generatie fiberlasersnijder en de revolutionaire directe diode laser of DDL.
De traditionele CO2-laser is sinds jaar en dag de bekendste in de markt en dit voor een plaatdikte van + 4 mm. Dit type machine gebruikt CO2-laser mix gas en elektriciteit om een laserstraal op te wekken, die vervolgens via spiegels naar de plaat wordt geleid. Doordat het proces gepaard gaat met hoge temperaturen is de CO2-laser ook uitgerust met een koeleenheid met een hogere capaciteit.


De laatste jaren is de markt van lasersnijmachines echter voorzien van nieuwe technologieën, met name Fiber. Fiberlasers gebruiken optische vezels 'gepompt' met diodes om vaste vorm lasersnijmachines te maken met veel minder componenten en zonder laser mix gas.


Het belangrijkste bij de keuze van een lasersnijmachine, is efficiëntie. De snellere opname van energie door de Fiber zorgt voor een superieure productiesnelheid, nauwkeurigheid en aanzienlijke kostenbesparende voordelen.


Cruciaal is dat fiberlasers zijn uitgerust met een veel betere focusmogelijkheid door een regelbare spotdiameter,  in vergelijking met CO2. Dit zorgt voor een aanzienlijk nauwkeurigere en stabielere snede, met name bij het snijden van dunnere materialen.


Mazak's OPTIPLEX 3015 FIBER-lasersnijmachine maakt gebruik van fiberlasertechnologie om een hogere straalbundeldichtheid en laserenergie naar de snede te kanaliseren, met een aanzienlijk kortere lichtbundelgolflengte - ongeveer 90 % korter dan een CO2-laserstraal. Het resultaat is een aanzienlijk snellere penetratie van het materiaal en het potentieel om de productiviteit met meer dan 30 % te verhogen. Daarnaast kan een fiberlaser ook sterk reflecterende materialen snijden, zoals koper, messing en aluminium, die de lens van een CO2-machine zouden kunnen beschadigen. Naast sterk reflecterend materiaal zijn fiberlasers ook uitstekend geschikt voor andere exotische materialen, zoals hastelloy, Inconel en titanium.


Voor lasergebruikers biedt de fiberlaser nog bijkomende extra voordelen. Wat de bedrijfskosten betreft, heeft Mazak berekend dat de fiberlaser gebruikers kunnen profiteren van een vermindering van 80 % van het energieverbruik van de resonator; een vermindering van 100 % in het verbruik van laser mix gas en een efficiëntie van 30-40 % van de stroomaansluiting. Gebruikers van fiberlasers profiteren ook van 80 % lager elektriciteitsverbruik van het koelsysteem.


Bovendien worden de onderhoudskosten aanzienlijk verlaagd door het wegvallen van bewegende componenten in de resonator, spiegels, balgen, een lagere hitte tijdens het snijden en langere levensduur van de diode. Het wegvallen van spiegels die kunnen vervuilen en hun tijdrovende uitlijning reduceert het onderhoud aan de fiberlasersnijmachine tot een strikt minimum.


De laatste keuze voor de lasergebruiker is revolutionaire directe diodelasertechnologie, beter bekend onder de afkorting DDL. Deze technologie maakt rechtstreeks gebruik van diodes en elimineert daarmee het 'gepompte'  actieve fibergedeelte dat wordt gebruikt in fiberlasertechnologie. Dit maakt de DDL nog efficiënter door het elimineren van het middelste proces.


DDL is een betrouwbare laserbron zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de straal. Fabrikanten van lasersnijmachines, zoals Mazak met de OPTIPLEX 3015 DDL, bieden eersteklas snijprestaties, waardoor ze ideaal zijn voor lasersnijmachinegebruikers die ultrasnel wensen te snijden en een hoogwaardige snijkant vereisen.


De productiviteit van de OPTIPLEX DDL-serie snijmachines verhoogt met 20%  tov de fiberlasers, bij het snijden van dunne materialen en zorgt voor een onovertroffen snijkwaliteit bij dikke materialen. De OPTIPLEX DDL realiseert een resonator stroomefficiëntie van 40-50 % in vergelijking met de 10 % van een CO2-resonator; 15-20 % voor een disc-resonator en 30-40 % met een fiberresonator.


Als laatste belangrijk punt is de keuze van het CNC-besturingapparaat en de programmeersoftware. Het is van vitaal belang dat fabrikanten van lasersnijmachines hun machines hebben uitgerust met de hiervoor speciaal ontwikkelde software. Mazak heeft haar DDL-machines voorzien van een gespecialiseerde laser-CNC besturingsysteem genaamd PreviewG, die ervoor zorgt dat het CNC- besturingsysteem en de lasersnijmachine in volledige harmonie op elkaar is afgestemd.